Bor Fabrikası Bileşenlerinin Epoksi Kompozitin Termofiziksel Özelliklerine Etkisi - Dağ, Mustafa; Yanen, Cenk; Aydoğmuş, Ercan (Osman SAĞDIÇ, 2022)
Bu çalışmada, kolemanit, üleksit ve tinkal takviyeli epoksi kompozitlerin yoğunluk, Shore D sertliği, aktivasyon enerjisi ve ısıl iletkenlik katsayıları incelenmiştir. Bor fabrikasında alınan bileşenler -100/200 mesh partikül boyutuna öğütülmüş ve 105 °C'de 2 saat etüvde kurutulmuş ve dolgu olarak hazırlanmıştır. Epoksi reçinesine kütlece farklı oranlarda dolgu maddeleri eklenerek kompozit malzemeler elde edilmiştir. Elde edilen kompozitlerin Shore D sertliği, aktivasyon enerjisi ve ısıl iletkenlik katsayıları dolgu maddeleri ile artmıştır. Kompozitin termofiziksel özellikleri kolemanit, üleksit ve tinkal cevherinin benzersiz yapılarına göre değişiklik göstermiştir. Örneğin bu dolgu maddeleri, üretilen kompozitin özelliklerini kullanım amacına göre geliştirmek için ekonomik yöntemler kullanılarak kullanılabilir. Elde edilen sonuçlara göre, bor fabrikası bileşenleri epoksi kompozitin yoğunluğunu, Shore D sertliğini, ısıl iletkenlik katsayısını ve ısıl kararlılığını arttırmıştır. Epoksi kompozitin termofiziksel özelliklerini arttırmada sırasıyla kolemanit, üleksit ve tinkal cevherlerinin etkili olduğu anlaşılmıştır.

In this study, density, Shore D hardness, activation energy, and thermal conductivity coefficients of colemanite, ulexite, and tincal reinforced epoxy composites have been investigated. The components taken in the boron factory were ground to -100/200 mesh particle size and dried in an oven at 105 °C for 2 hours and prepared as a filler. Composite materials have been obtained by adding fillers in different proportions by mass into the epoxy resin. Shore D hardness, activation energy, and thermal conductivity coefficient of the obtained composites increased with fillers. The thermophysical properties of the composite varied according to the unique structures of colemanite, ulexite, and tincal ore. For example, these fillers can be used by using economical methods to improve the properties of the produced composite according to the intended use. According to the results obtained, boron factory components increased the density, Shore D hardness, thermal conductivity coefficient, and thermal stability of the epoxy composite. It has been understood that colemanite, ulexite, and tincal ores are effective in increasing the thermophysical properties of the epoxy composite, respectively
Effect of Boron Factory Components on Thermophysical Properties of Epoxy Composite
Keywords: Engineering; Mühendislik