SOLİD MEME LEZYONLARININ AYIRICI TANISINDA POWER DOPPLER ULTRASONOGRAFİ - AKBAŞ, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada solid meme kitlelerinde power Doppler ultrasonografi (PDUS) ile vasküler yapıların özellikleri incelenerek benign-malign ayrımında kullanılabilirliği değerlendirildi. Ocak 2003 -mayıs 2004 tarihleri arasında, yaşlan 12-77 arasında değişen (ortalama 44,35 ± 13,55) 71 kadın, bir erkek hastada tespit edilen 36 benign, 38 malign olmak üzere toplam 74 meme kitlesi PDUS ile incelendi. Kitlelerde akım olup olmadığı, alam varsa vasküler yapıların özellikleri değerlendirildi. İnceleme Toshiba SSA-770A/80 Aplio Doppler cihazının (Tokyo, Japan), multifrekans yüzeyel transduser kullanılarak yapıldı. Hasta sırt üstü yatar pozisyonda, her iki kolunu başının altma alması sağlandıktan sonra incelemeye başlandı. Kitlenin lokalizasyonu, kontur özellikleri ve internal eko yapısı değerlendirildi. Ultrasonografik olarak kitlenin benign ya da malign olabilirliği yorumlandı. B-mod incelemeden sonra power Doppler modunda yapılan incelemede tespit edilen vasküler yapıların kitleye göre lokalizasyonlan ve morfolojik özellikleri değerlendirildi. Lokalizasyonlarma göre periferik, santral, penetre; morfolojik özelliklerine göre lineer, dallanma, distorsiyon özellikleri incelendi. Benign ve malign kitlelerdeki vasküler yapıların özellikleri karşılaştırıldığında; akımların periferal yerleşimli olmaları ve morfolojik olarak lineer olmaları her iki grup arasında anlamlı değildi (p=0,13, p=0,342). Her iki grup arasında santral akım paterni için p=0,000, penetre akım paterni için p=0,000 olup sonuçlan anlamlıydı. Yine dallanma ve distorsiyon gösteren alam paternlerinde sırasıyla p değerleri 0,004 ve 0,003 olarak hesaplanmış olup fark yine anlamlıydı. Sonuç olarak her iki grup arasında periferal ve lineer alam paternleri arasında belirgin fark yok iken; santral, penetre akım paternleri ile dallanma ve distorsiyon gösteren akım paternleri arasındaki fark anlamlı olarak değerlendirildi. Anahtar kelimeler: benign, malign, solid meme kitleleri, power Doppler ultrasonografi
Power doppler ultrasonography in differential diagnosis of solid breast masses
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine