SANATTA ETKİLEŞİM BAĞLAMINDA VAN GOGH VE SETTAR BEHLÜLZADE'NİN RESİMLERİ ÜZERİNE - Çelikbağ, Tahir; Tekin, Alparslan (My University, 2016)
Resim sanatı, tarih öncesinden başlayıp günümüze kadar farklı veya aynı zaman diliminde kabile, bölge, ulusal ve uluslararası düzeyde varlığını sürdürmüş ve yapılan arayışlar neticesinde oluşmuştur. Farklı çalışmaların etkisiyle oluşan üsluplar bununla birlikte sanatçıların bir araya gelerek oluşturduğu sanat akımları neticesinde gelişim göstererek günümüze kadar gelmiştir. Sanatçılar evrendeki canlı ve cansız nesneleri beyin süzgecinden geçirerek ve içselleştirerek algılamıştır. Aynı zamanda yorumladıkları görselleri farklı bir şekilde deneyimledikleri doğayı, kendi plastik üslupları ışığında kullandıkları tekniklere göre özgün bir şekilde biçimlendirmiştir. Etkileşim sonucu oluşan, sanatta görüş, duyuş, anlayış bakımından yenilikler ortaya koyan, farklılık gösteren bu değişimler nitelendirilmektedir. İzlenimciliğe tepki olarak doğan Post Empresyonizm akımı içinde yer alan Van Gogh'un resimlerinden etkilenerek ortaya çıkan birçok akım olmuştur. Bu çalışmada da Post empresyonizm akımının etkisiyle benzer sanat üslupları taşıyan Van Gogh ve Settar Behlülzade'nin seçilmesi ve eserlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi sanattaki etkileşimi ve bunun doğurduğu iletişim gücünü vurgulayabilmek adına önemli görülmüştürVan Gogh'tan yarım yüzyıl sonra Azerbaycan'da doğmuş olan SettarBehlülzade gibi sanatçıların çalışmaları incelendiğinde sanat üsluplarının içerdiğibenzerliklerden dolayı etkileşimin varlığından söz etmek mümkün olmuştur.
Keywords: Sanat; Edebi Teori ve Eleştiri