DUHOK (KUZEY IRAK) İLİNDE DOĞA TURİZM ALANLARI VE BUNLARIN TANITIMINDA SOSYAL MEDYANIN ROLÜ - OBAIDELLAH, KRMANJ SUBHI (Fırat Üniveristesi, 2021)
Duhok İli; Irak'ın kuzeybatısında, (37°,23'24'') ile (36°,10'36'')kuzey enlemi, (42°,20'55'') ve (44,18'19'')doğu boylamı arasında yer alır. Duhok ilinin yüzölçümü 10.809 km2 dir. Duhok ilimiz stratijik konumu ile üç ülkeyle (Türkiye,Süriye, Irak) sınırı vardır. Duhok ili var olan coğrafık yapısı ile ve de konjoktürel konumdan aldığı doğal ve de dağlık yapısı ile onu diğer ırak ilarine nazaren farklı kılıp burada turizme açık bir çok alan ve mekan bulunmaktadır. Araştırmamıza göre bölüm ikide dile getirelen tüm turizim alakalı yer ve mekanlar , ayrıca doğal yaşam alanları değerlendirmemizde yerini ve önemini gözle görülür bir şekilde yerini almıştır. Ayrıca dördüncü bölümde de bu tür yerleri sosyal medyada ne kadar etkili olur icabi ile turistler üzerinden bu mekanlar üzerinden yaptığımız anket ile tanıtımını yapmış ve var olan önemi değerlendirmemize konu olmuştur, ayrıca sosyal medyanın farklı dallarının yada çeşitlerinin neler yapılabileceğı konusu üzerinede durulmuştur. Duhok'ta hava doğa turizmine çok uygun, son 10 yılda toplam yağışı (720 mm), kar yağışı (687 cm), ortalama sıcaklık (22.6 0C)dir. Sonuc olarak duhok ilinde 14 vadi 7 şelale,3 mağara 3, dağ silsilesi 1 yayla, ve 1 doğal kaynak su çeşmesi bulunmaktadır. Ayrıca ankete katılanların% 50'den fazlası, ziyaret edilecek doğa turizmi alanlarını bulmak için sosyal medyaya güveniyor. Bu nedenle doğa turizmin alanları tanıtmada Irak'ın en popüler sosyal medya platformu olarak ağırlıklı olarak Facebook kullanmaktadır. Aslında birçok yer sosyal medya tanıtımları ile popüler hale gelmiştir.

Duhok Province; Northwest of Iraq, It is located between the (37 °, 23'24 '') and (36 °, 10'36 '') north latitude, (42 °, 20'55 '') and (44.18'19 '') east longitude. The area of Duhok province is 10,809 km2. Duhok province has a strategic location because it has border with both Turkey and Syria and Iraqi province of Mosul, with its existing geographic structure and its natural and mountainous structure, which it takes from its conjuncture position, makes it different from other countries and there are many areas and places open to tourism. According to our research, all tourism related places, as well as natural habitats mentioned in chapter two, have their place and importance visibly in our assessment. In addition, in the fourth part, how attractive such places can be especıally on social media, we have introduced the questionnaire we conducted over these places through tourists, and has been the subject of our evaluation of the existing importance, and also focused on what can be done in different platforms of social media. The weather in Duhok is very suitable for nature tourism, total rainfall (720 mm), snowfall (687 cm), average temperature (22.6 oC) in the last 10 years. As a result, there are 14 valleys, 7 waterfalls,3 cave, 3 mountain ranges, 1 plateau, and 1 natural spring water fountain in the province of Duhok. In addition, more than 50% of the respondents rely on social media to find nature tourism sites to visit. For this reason, they mainly use Facebook as the most popular social media platform in Iraq for promoting nature tourism, in fact several places has become popular via social media promotion.
Nature tourism areas i?n Duhok province (Northern Iraq) and the role of social media i?n promoting them
Keywords: Coğrafya; Turizm