FİLM TURİZMİ VE SIĞACIK’A (İZMİR) ETKİLERİ - Çelik, Özlem Çakar (My University, 2019)
Film turizmi; TV, video, DVD, VCD veya sinema gösterimleriyle ilgili destinasyonlara veya ev, restoran, kafe vb çekim yerlerine yönelik turist ziyaretleri olarak tanımlanmaktadır. Film turizmi Türkiye’de yeni olan bir araştırma alanıdır. 2000’li yıllardan itibaren akademik çalışmalar içerisinde yer almıştır. Seferihisar’ın altı mahallesinden biri olan Sığacık birçok kez dizi- film endüstrisine ev sahipliği yapmıştır. Sığacık, “Kavak Yelleri Dizisi”, “Olanlar Oldu Filmi” ve “Ege’nin Hamsisi Dizisi” gibi yapımlarla dikkat çekmiştir. Bu çalışma dizi-film endüstrisinin Sığacık turizmine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi; nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, ‘yarı yapılandırılmış mülâkat formu’ ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda dizi-film endüstrisinin Sığacık’ta film turizminin gelişmesine neden olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte film turizminin Sığacık’a olumlu ve olumsuz etkileri belirlenmiş, bu kapsamda Sığacık turizminin sürdürülebilirliğine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Film; Radyo; Televizyon; Coğrafya