YABANCI DİL DERSİNDE ÖYKÜLEŞTİRMENİN LİSE ÖĞRENCİLERİNİN MOTİVASYONU VE ÖZ YETERLİK İNANCINA ETKİSİ - IDRIS, MAHMOUD (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma yabancı dil eğitiminde dijital öyküleme kullanımının öğrencilerin motivasyonlarına ve öz yeterlik inançlarına etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın deseni, öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desene sahiptir. Çalışmanın örneklemi 2021-2022 eğitim-öğretim akademik yılı Elazığ'da özel bir lisede 9. Sınıfta öğrenim gören 50 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışmayla ilgili nicel veriler ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin dijital öyküleme ile ilgili düşünceleri hakkında nitel veri toplanmıştır. Nitel ile nicel verilerin analizlerinin sonucunda dijital öykülemenin öğrencilerin İngilizce dersine karşı motivasyonlarını ve öz yeterlik inançlarını artırdığı tespit edilmiştir. Öğrencielrin dijital öyküleme kullanılan dersteki motivasyonları ve öz yeterlik inançları arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı ortaya konmuştur. Çalışma sonucunda öğretmenlere sınıflarda dijital öykülemenin İngilizce dersinde kullanımı önerilmektedir. Ayrıca gelecek araştırmalar için farklı yöntemlere başvurarak dijital öykülemenin kullanımına bakılması önerilmektedir.

This study aimed to examine the effect of using digital storytelling on students' motivation and self-efficacy beliefs towards English lessons. The design of the research has a quasi-experimental design with pretest-posttest control group. The study group consists of 50 students who are studying in the 9th class of a private high school in Elazig in the 2021-2022 academic year. Qualitative data about the study were collected through scale. In addition, the opinions of the experimental group students about digital storytelling were collected as quantitative data. As a result of the analysis of both qualitative and quantitative data, it was determined that digital storytelling increased the motivation and self-efficacy beliefs of the students towards English lesson. Beside that it has been revealed that there is no relationship between motivation and self-efficacy variables. From the results of the study, it is highly recommended that teachers use digital storytelling in the English lessons. In addition, it is recommended to make reseaches about different use of digital storytelling by applying different methods for future research.
The effect of digital storytelling in English lessons on high school students' motivation and self efficacy
Keywords: Eğitim ve Öğretim