Yapay sinir ağı kullanılarak uygun granülometrinin tayini - Türk, Kazım; Bildik, A. Tevfik (My University, 2001)
Geçen bir kaç yıl içerisinde, inşaat mühendisliğindeki bilgisayarlı hesaplamalarda Yapay Zeka uygulamaları ilk sırayı almıştır. Bu uygulamalar genellikle uzman sistemleri içermektedir. Bu çalışmada, değişik bir Yapay Zeka yaklaşımı olan yapay sinir ağlarına (YSA) değinilmiş ve bir uygulama sunulmuştur. Yapay sinir ağları lineer olmayan bir yapıya sahiptir. Bu durum YSA ları her alana uygulanabilir hale getirmiştir. Sonuçlara çok kısa zamanda yaklaşmadaki etkinliği diğer yaklaşım metodlarına göre onu bir tercih sebebi yapmıştır. Bu çalışmada, bir geriye yayılma yapay sinir ağı programı NETICE kullanılmıştır. Bu program ile granülometrisi belirli iki grup agrega karışımından ideal bir karışımın granülometrisi, incelik modülü yöntemi esas alınarak hesaplanıp TS 706'da öngörülen sınır eğrileri arasına düşüp düşmediği araştırılmıştır. Problemin eğitim setinde konvansiyonel bir bilgisayar programı yardımıyla bulunan veriler kullanılmıştır. Problemin değişkenleri ağa normalizasyon tekniği ile tanıtılmıştır. Eğitilen YSA, daha önce eğitme sırasında kullanılmayan veriler ile test edildiğinde sonuçların oldukça uygun olduğu görülmüştür.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi