KEREM İLE ASLI HİKÂYESİNİN SEMBOLİK ÇÖZÜMLEMESİ - GELDİ, NAZLI BAL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Halkın "millî" karakterini, kendine has değerleri ve kültürel birikimiyle oluşturduğu çeşitli unsurlar meydana getirmektedir. Bu unsurlardan biri, halk anlatılarının içinde önemli bir yere sahip olan halk hikâyeleridir. Kimi zaman kahramanlık kimi zaman aşk, bazen de her iki unsurun karşımıza çıktığı halk hikâyelerinde olağanüstülük ve gerçeklik, şiir ve söz iç içedir. Dinleyenleri kendine bağlayan bu özel anlatılarda dil, sembolik özelliğiyle ayrı bir işleve sahiptir. İnsanların var olduğu ve birbirleriyle iletişim kurmaya başladıkları ilk zamanlardan beri kullanılagelen semboller, modern çağa kadar uzanan süreçte çeşitli eserlere işlenmiş gizli kodlar olarak varlığını korumuştur. Bu nedenle destandan masala, halk hikâyesinden şiire ve romanlara kadar toplumun ortak bilinç dışının oluşturduğu sembollerle örülü olan her türlü eser, çözümlendiği takdirde, görünenin ardında yatan anlam ortaya çıkacak ve eserlerin, olduğundan daha değerli bir hale geldiği görülecektir. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan hikâyelerimizden biri Kerem ile Aslı hikâyesidir. Kerem ile Aslı hikâyesi, halk hikâyelerinin temel motiflerini taşımakla birlikte kendine has ve sembolik açıdan zengin motiflere de sahiptir. Bu nedenle Kerem'in yolculuğunu arketipsel ve sembolik bağlamda tahlil etmek, çok yaygın olarak bilinen bir hikâyede sembolik dilin nasıl kullanıldığını göstermesi bakımından önem taşımaktadır. Anahtar Sözcükler: Kerem ile Aslı hikâyesi, sembol, arketip, erginlenme

Community's "national" character is composed by various elements formed by its own values and cultural background. One of these elements is folktale which has an important place among folk narrations. In folktales, where we sometimes come across heroism, sometimes love and sometimes both of these elements, miraculousness and reality, poem and statement are one within in other. Language which engages audiences to itself in these particular narrations has a separate function with its symbolic feature. Symbols, having been used since the earlier stages when humanbeings existed and started communication, have saved their existence as secret codes processed to various works within that period to modern times. Because of this reason, if every kind of work knitted with symbols formed by community's common unconscious from epic to fairy tale, from folktale to poem and novels, the invisible meaning will appear and it will be seen that works will become more valuable than they are. One of our stories having an important place in our culture is the story of Kerem and Asli. The story "Kerem and Asli" has motifs being its own and rich in symbols as will as main motifs of folk tales. Because of this, analysing Kerem's journey in symbolic and archetypal context has an important place in terms of showing how a symbolic language is used in a well-known story. Key Words: Story of Kerem and Asli, symbol, archetype, initiation
Symbolic analysis of the story Kerem and aslı
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı