Aydın ilinde satışa sunulan fermente sucukların mikrobiyolojik kalitelerinin incelenmesi - Kök, Filiz; Özbey, Gökhan; Muz, Adile (My University, 2007)
Bu çalışmada, Aydın ilindeki farklı marketlerden temin edilen toplam 100 fermente sucuk örneğinden kültür yöntemi ile Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp, Listeria spp.'nin varlığı test edildi. Sucuk örneklerinde, Toplam Aerobic Mezofilik Bakteri sayısı ortalama 4.20±0.06 log kob/g, maya ve küf sayısı ortalama 3.00±0.06 log kob/g, stafilokok-mikrokok sayısı ortalama 3.95±0.5 log kob/g ve koliform grubu bakteri sayısı ortalama 1.62 ± 0.54 log kob/g olarak bulunmuştur. Ayrıca 100 sucuk örneğinin 16 tanesinde (% 16) E. coli, 12 tanesinde (% 12) S. aureus, 5 tanesinde (% 5) Salmonella spp, 4 tanesinde (% 4) Listeria monocytogenes, 7 tanesinde (% 7) Listeria innocua, 3 tanesinde (% 3) Listeria welshimerii izole ve identifiye edildi.Bu çalışmanın sonuçları; sucuk örneklerinin Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliğine uygun olmadığını ve dolayısıyla mikrobiyolojik kalitesinin kötü olduğunu göstermiştir.
Keywords: Türkiye; bakteri sayımı; Salmonella; Escherichia coli; Aydın; Staphylococcus aureus; gıda kalitesi; sucuk; mikrobiyolojik kalite; fermente gıdalar; Listeria