RENAL REPLASMAN TEDAVİSİNDE OKSİDATİF STRESLER ÜZERİNE TRİMETAZİDİNE'NİN ETKİLERİ - ELKIRAN, BİLGE (Fırat Üniveristesi, 1999)
VI. ÖZET VE SONUÇLAR Çalışmamıza, renal replasman tedavisi uygulanan yaş ortalaması 38.75+6.0 yıl olan 16 hemodiyaliz ve yaş ortalaması 40.15+8.22 yıl olan 16 CAPD hastası alındı. Hastalar yaş ortalamaları 38.46±4.0 yıl olan 24 sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Hastaların tedavi öncesi MDA, GPx, tam kan sayımı ve biyokimyasal parametreleri çalışıldıktan sonra sonra hastalara 6 ay süreyle günde 3x1 TMZ (Vastarel) 20 mg tablet verildi. 6 aylık TMZ tedavisinin antioksidan ve oksidan parametrelere etkileri incelendi. Üremik hastalarda TMZ ile tedavi öncesi; -Plazma MDA değerlerini hemodiyaliz grubunda 1.94±0.58 nmol/ml, CAPD grubunda 1.51 ±0.32 nmol/ml olarak saptadık ve bu değerler kontrol grubuna göre (0.69±0.42 nmol/ml) anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla p<0.0001,p<0.0001). -Eritrosit GPx değerleri hemodiyaliz grubunda 5232.62+944.23 Ü/L ve CAPD grubunda 5898. 80±1 365.72 Ü/L ve kontrol grubunda 9279.67±1 567.29 Ü/L bulundu. Eritrosit GPx aktivitesi KBY'li her 2 grupta da kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (sırasıyla p<0.0001, p<0.0001). -Hemodiyaliz ve CAPD karşılaştırıldığında plazma MDA seviyeleri hemodiyaliz hastalarında daha yüksek saptandı (p<0.01). Eritrosit GPx seviyesi CAPD hastalarında hemodiyaliz hastalarına göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). 6 aylık TMZ tedavisini takiben; -Plazma MDA seviyeleri hemodiyaliz hastalarında 1.94+0.58 nmol/ml'den 0.73+0.35 nmol/ml'e, CAPD hastalarında 1.51±0.32 nmol/mPden 0.50+0.17 nmol/ml'ye düştü (sırasıyla p<0.0005, p<0.0005). -Eritrosit GPx değerleri CAPD hastalarında 5898. 80±1 365.72 Ü/L'den 6792.30+1792.52 Ü/L'ye yükseldi (p<0.01). Hemodiyaliz hastalarında 5232.62+944.23 Ü/L'den 5415.31+1087.02 Ü/L'ye yükselmesine rağmen bu artış istatistiksel olarak anlamlı değildi. 50-KBYIi hastalarda oksidatif streste belirgin olarak artış ve antioksidan enzim aktivitesinde ise belirgin azalma saptandı. -Periton diyalizi, hemodiyalize göre daha fizyolojik gibi görünmektedir. -6 aylık TMZ tedavisi KBVnin patogenezine katkıda bulunan oksijen radikalleri üretimini azaltır ve yetersiz antioksidan enzim aktivitesini arttırır. Sonuç olarak, TMZ'nin sistemik antioksidan etkileri nedeniyle KBYli hastalarda kullanımının oksidatif stres etkilerini tedavi edilebileceğini ayrıca KBVde en yüksek mortalite nedeni olan kardiyovasküler sistem komplikasyonlarının tedavisinde de yardımcı olabileceğini düşünüyoruz 51
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Hematoloji; Hematology; Nefroloji; Nephrology