Ratlarda Farklı Şiddetlerdeki Gürültünün Oksidatif Stres Parametreleri ve Sperm Kalitesi Üzerine Etkisi - Tanyeri, Osman Sedat; Yüce, Abdurrauf (My University, 2019)
Bu çalışmada, hangi seviyedeki gürültünün oksidatif strese neden olduğunu ve bu stresin spermkalitesine ne derece etkisi olduğu araştırılmıştır. Çalışmada 28 adet 2–3 aylık Wistar-Albino erkekrat eşit olarak 4 gruba ayrılmıştır. Birinci grup kontrol grubu olarak kullanılırken ikinci grup düşük(60 dB), üçüncü grup orta (80 dB), dördüncü grup yüksek (100 dB) şiddetlerinde ve 8.000 hertzfrekansta gürültüye 60 gün boyunca her gece 12 saat maruz bırakılmıştır. 60 gün sonunda kan vesperma örnekleri alınarak incelenmiştir. Yüksek derecede gürültü sonucunda hemolizatta lipidperoksidasyonunun göstergesi olan malondialdehit (MDA) düzeyinin artması, katalaz (CAT) ileglutasyon peroksidaz (GSH-Px) aktivitesinin artmış olması oksidatif stres oluştuğunugöstermektedir. Ayrıca anormal spermatozoon oranı artması sperm kalitesinin de düştüğünügöstermektedir. Düşük ve orta derecede gürültü sonucunda da CAT ile GSH-Px aktivitesi artmıştır.Dolayısıyla özellikle yüksek derecede gürültünün neden olduğu oksidatif stresin, başta lipidperoksidasyona neden olabileceği kanısını taşımaktayız.
Keywords: Biyoloji; Genetik ve Kalıtım; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik