Benzo(a)piren Uygulanan Ratlarda E Vitamini ve Selenyumun Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkileri - Kızıl, Meltem; Çay, Mehmet (My University, 2020)
Bu çalışmada, benzo(a)piren (BaP) uygulanan ratlarda E vitamini ve selenyumun biyokimyasalparametreler üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 80 adet dişi Wistar Albino rattan dörteşit grup oluşturulmuştur. Bu gruplar; 1. Kontrol grubu, 2. BaP grubu, 3. BaP+E vitamini grubu ve 4.BaP+selenyum grubu olarak belirlenmiştir. BaP uygulanan ratlara 10.08 mg dozunda BaP deri altıyolla bir kez verilmiştir. E vitamini uygulanan ratlara aynı dozda BaP uygulamasına ilaveten 1mg/kg dozunda E vitamini kas içi yolla gün aşırı; selenyum uygulanan ratlara ise yine aynı dozdaBaP uygulamasının yanı sıra 0.8 mg/kg dozunda selenyum intraperitoneal yolla gün aşırıuygulanmıştır. E vitamini ve selenyum uygulamaları 12 hafta süre ile devam etmiştir. Kontrolgrubuna ise Plasebo olarak intraperitonal serum fizyolojik uygulanmıştır. Çalışma sonucunda eldeedilen plazma örneklerinde kan üre nitrojeni, kreatinin, total protein, albumin, total bilirubin, direkbilirubin, kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein, çok düşük dansiteli lipoprotein, alanin aminotransferaz ve aspartat amino transferaz düzeyleri belirlenmiş olup, gruplar arasında üre, totalprotein, total bilirubin, yüksek dansiteli lipoprotein ve alanin amino transferaz düzeyleri bakımındanfarklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, BaP kaynaklı olarak oluşabildiği düşünülen böbrek vekaraciğer hasarına karşı E vitamini ve selenyumun koruyucu etkileri bu çalışmada belirlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Toksikoloji; Veterinerlik