TÜRK VE YABANCI UYRUKLU ÖRGENCİLERİN DİN SAĞLIĞI KADERCİLİĞİNİN SAĞLIKLI YAŞAM FARKINDALIĞINA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - AHMAD, HAFIZ (Fırat Üniveristesi, 2022)
Amaç: Bu araştırma Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin din sağlığı kaderciliğinin sağlıklı yaşam farkındalığına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı olarak Ocak 2021-Ocak 2022 tarihlerinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesinde öğrenim gören Türk ve yabancı uyruklu öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden seçilen 320 Türk, 320 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 640 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, Sağlık Kaderciliği Skalası (SKS) ve Sağlıklı Yaşam Farkındalığı Ölçeği (SYFÖ) kullanılmıştır Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, t testi, One Way Anova, korelasyon ve regresyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Türk öğrencilerin SYF ve SKS puan ortalamaları yabancı uyruklu öğrencilerden daha yüksek bulundu. Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin SKS ile SYFÖ ölçeği toplam puan ortalamaları arasında pozitif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=.274, p=0.00;r=.216, p=0.00). Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin SKS ile SYFÖ arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla çalışılan regresyon modelinin anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Türk ve Yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık kaderciliğinin sağlıklı yaşam farkındalığını yordadığı bulunmuştur.

Aim: This research was conducted to evaluate the effect of religious health fatalism on healthy life awareness of Turkish and foreign students. Method: The research was conducted descriptively between January 2021 and January 2022. The population of the research consisted of Turkish and foreign students studying at Fırat University. The sample of the study consisted of a total of 640 students, 320 of whom were Turkish and 320 foreign nationals, selected from this population. Introductory information form, Health Fatalism Scale (SKS) and Healthy Life Awareness Scale (HLAS) were used to collect data. In the evaluation of the data; descriptive statistics, t test, One Way Anova, correlation and regression tests were used. Results: HLAS and HFS mean scores of Turkish students were higher than those of foreign students. It was determined that there was a positive and weakly significant relationship between the HFS and the total mean scores of the HLAS scale of Turkish and foreign students (r=.274, p=0.00; r=.216, p=0.00). The regression model, which was used to examine the relationship between HFS and HLAS in Turkish and foreign students, was found to be significant (p<0.05). Conclusion: It was found that health fatalism of Turkish and foreign students predicted awareness of healthy life.
Evaluation of the effect of religious health fatalism on healthy life awareness of Turkish and foreign students
Keywords: Hemşirelik