RETENSİYO SEKUNDİNARUMLU İNEKLERDE POSTPARTUM 15. GÜNDE KULLANILAN GNRH'NIN FERTİLİTE ÜZERİNE ETKİSİ - AKAR, YAŞAR (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmada, Retensiyo sekundinarumlu (RS) ineklere doğum sonrası 15. günde kas içi uygulanan GnRH'nın, kistik ve inaktif ovaryum sorunundan korunulmasındaki etkinliği ile fertilite üzerine etkilerini araştırmak amaçlandı. Araştırmanın materyalini, çeşitli ırklardan yaşlan 2,5-10 arasında değişen, 36'sı RS'lu, 24'ü kontrol olmak üzere toplam 60 inek oluşturdu. Hayvanlar doğum sonrası 15-50. günlerde uterusun involüsyonu ve ovaryum aktivitesi yönüyle takip edildi. Hayvanlar doğum sonrası 45. günden sonraki tespit edilebilir östrüslerinde, tabii ya da sun'i olarak tohumlandı ve tohumlamadan 35 gün sonra ultrasonla gebelikler teşhis edildi. Retensiyo sekundinarumlu hayvanlar (n:36), rasgele iki eşit alt gruba ayrılarak, yansına (n:18) doğum sonrası 15. günde kas içi 0.021 mg Buserelin Acetate (5ml), yansına da (n:18) aynı gün kas içi 5 mi serum fizyolojik uygulandı. Her iki alt gruptan rasgele 10'ar inekten doğum sonrası 15-50. günler arasında, haftada 3 defa olmak üzere, toplam 15 defa, vena jugularisten 10 mi kan örneği alındı. Aynı şekilde, retensiyo sekundinarumsuz hayvanlar da rasgele iki eşit alt gruba ayrılarak, yansına doğum sonrası 15. günde, kas içi 0.021 mg Buserelin Acetate (5ml), yansına da aynı gün kas içi 5 mi serum fizyolojik enjekte edildi. Her iki alt gruptan rasgele 5 'er inekten doğum sonrası 15-50. günler arasında, haftada 3 defa olmak üzere, toplam 15 defa vena jugularisten 10 mi kan örneği alındı. Alınan kan örneklerinde progesteron düzeyleri EIA ile tespit edildi. Tüm hayvanların; doğum-ilk östrüs, doğum-ilk tohumlama ve doğum-gebe kalma aralığı, gebelik başına tohumlama sayısı, ilk tohumlamadaki gebelik ve toplam gebelik oranı gibi fertilite parametreleri tespit edildi. Doğum sonrası 15. günde 0.021 mg Buserelin Acetate uygulanan retensiyo sekundinarumlu ineklerde, doğum-ilk östrüs ve doğum-ilk tohumlama aralığının uzadığı tespit edildi. Diğer fertilite parametreleri üzerine ise, GnRH'nın etkisiz olduğu belirlendi. Retensiyo sekundinarumsuz ineklerde ise, GnRH'nın tüm fertilite parametreleri üzerine önemli bir etkisinin olmadığı tespit edildi. Ancak RS'suz ineklerde, GnRH enjeksiyonlarının doğum-ilk östrüs ve doğum-ilk tohumlama aralığını, RS'lu ineklere göre önemli oranda kısalttığı görüldü.42 GnRH uygulamasının, RS'lu ve RS'suz ineklerde, kistik ve inaktif ovaryum rastlantısı üzerine etkisinin olmadığı görüldü.

Effect of GnRH Administration at Day 15 Postpartum on Fertility in Cows with Retained Placenta The aim of this study was to investigate the preventive efficacy of intramuscular injection of Gonadotropin Releasing Hormone (GnRH) at the 15th day of postpartum period on cystic and inactive ovarium problem and the effects of this injection on fertility, using cows with retained placenta (RP). A total of 60 cows (RP:36 and Control:24), in various breed, aged 2.5-10 years old, were used as material of this study. These animals were examined considering ovarium activity and uterus involution between 15-50 days of postpartum period. The animals whose oestrus was detected after the 45th postpartum day were inseminated naturally or artificially and pregnancy diagnosis were ultrasonographically performed following 35 days of insemination. The animals with RP (n:36) were randomly divided into two equal subgroups, of which one subgroup (n:18) received 0.021 mg i.m. Busereline acetate (5ml) and the other (n:18) 5 ml physiological saline at day 15 postpartum. Three times in a week (15 times in total ) 10 ml blood samples from 10 randomly selected animals of each group were collected from jugular vein using 10 ml sterile vacuumed tubes between 15-50 days at postpartum period. Meanwhile, the animals without RP were also divided into two equal subgroups of which one subgroup obtained 0.021 mg i.m. Busereline acetate (5ml) and the other group 5 ml physiological saline at day 15 postpartum. Three times in a week (15 times in total) 10 ml blood samples from 5 randomly selected animals of each group were collected from jugular vein into 10 ml sterile vacuumed tubes between 15-50 days postpartum period. The progesteron levels of the collected blood samples were determined by enzyme immune assay (EI A). Fertility parameters including interval of calving to first oestrus, calving to first service, calving to conception, and services per conception, pregnancy rate in first service and total pregnancy rate were determined. It was determined that the intervals between calving to first oestrus and also calving to first service prolonged in RP cows received 0.021 mg Busereline acetate at day 1 5 postpartum. No effects of GnRH administration on other fertility44 parameters were observed. The effect of GnRH administration on the fertility parameters of the cows without RP was determined to be non-significant. Howewer, GnRH injections in animals without RP shortened significantly calving to first oestrus and calving to first service interval when compared to animals withRP. GnRH administration was ineffective in the incidence of cystic and inactive ovarium in both animals with and without RP.
Effect of GnRH administration at day 15 postpartum on fertility in cows with retained placenta
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine