KEMAL TAHİR’İN NOTLAR’INA YANSIYAN ROMAN POETİKASI - Köksal, Sümeyye Dinler (Fırat University, 2017)
Toplumcu gerçekçi görüşün önemli isimlerden biri olan Kemal Tahir, romancı kimliğinin yanında entelektüel kimliğiyle de öne çıkar. Çok yönlülüğü ile dönemin diğer toplumcu gerçekçi edebiyatçılarından ayrılan Kemal Tahir, romanlarını kaleme alırken sosyoloji, tarih ve dil okumalarından faydalanır. O; romanın yapısı, romanın geleceği, dünya ve Türk romanı hakkında görüşler belirtmiş ve yeni bir romancılık anlayışı oluşturmaya çalışmıştır. Bu çalışmada Kemal Tahir’in roman hakkındaki görüşlerinin toplandığı Notlar serisi incelenerek onun roman poetikası hakkında birtakım tespitlere ulaşılmaya çalışılmıştır. Kemal Tahir Vakfı başkanı olan Cengiz Yazoğlu’nun editörlüğünü yaptığı Notlar çalışması, Kemal Tahir’in edebiyat, sanat, dil, Batılılaşma, Osmanlılık ve Sosyalizm hakkındaki görüşlerini ele almaktadır.

Kemal Tahir, who is one of the leading figures in social realism movement, was a prominent intellectual as well as a novelist. Kemal Tahir is dissimilar with his contemporary social realist writers with his versatility, utilizes sociology, history, and linguistic readings while writing his own novels. He stated his ideas about structure and future of the novel, and also global and Turkish novel and tried to create a new understanding of novel writing. In the present study, it is tried to be made some detections about Kemal Tahir’s novel poetics by investigating his “Notlar” series which is a collection of his ideas about novel. “Notlar” study edited by Cengiz Yazoğlu, who is the president of Kemal Tahir Foundation, it deals with Kemal Tahir’s opinions about literature, art, language, westernization, ottomanism, and socialism.
Novel Poetics Reflected in Kemal Tahir’s Notes