RAT DERİ FLEPLERİNDE BOTULİNUM TOKSİN-A İLE KİMYASAL GECİKTİRME UYGULAMASININ İNCELENMESİ - ÖRTER, ZÜBEYR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Deri flepleri. çeşitli defektlerin onarımında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Rekonstrüktif cerrahide fleplerin kullanılması birçok hastanın yüzünü güldürürken fleplerde oluşabilecek parsiyel veya tam kat nekrozlar plastik cerrahlar için daima sorun olmuştur. Fleplerin yaşamını arttırdığı konusunda üzerinde uzlaşılan tek manevra cerrahi flep geciktirilmesi olmuştur. Bu uygulama da iki seans cerrahi işlem gerektirdiğinden çoğu cerrah tarafından tercih edilmemiştir. Bunun için araştırmalar kimyasal flep geciktirilmesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Çalışmamızda botulinum toksin tip-A ile ratlarda deri fleplerinde kimyasal geciktirme yapmayı amaçladık. Deneyde 20 adet Wistar cinsi rat kullanıldı. Kontrol ve kimyasal flep geciktirme grupları 10' ar denekten oluşturuldu. Kontro{ grubuna hiçbir ilaç uygulaması yapılmadı. Kimyasal flep geciktirilmesi yapılacak gruba, flep kaldırılması planlanan alanın distal yarısına intradermal botulinum toksin tip-A 8 U/kg dozunda uygulandı. Kimyasal flep geciktirilmesi yapıldıktan 2 hafta sonra her iki gruptan kranial tabanlı pannikulus karnosus içeren 7 x 2 cm boyutlarında random flepler kaldırıldı. Her iki gruptaki deneklere bir hafta sonra fluoressein sodyum solüsyonu intraperitoneal yapıldıktan 20 dakika sonra flepler wood lambası altında değerlendirildi. Fleplerin yaşayan ve nekroz olan kısımları ~) I asetatlı kağıt üzerinde işaretlenerek dijital planometre ile alanları cm olarak hesaplandı. Fleplerin yaşayan alanlarının ortalama yüzdeleri kontrol grubunda % 62.95 ± 3.37, kimyasal' flep geciktirilmesi yapılan grupta % 95.98 ± 2.67 bulundu. Kimyasal flep geciktirilmesi yapılan gruptaki fleplerin yaşayan alanları kontrol grubuyla kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05).Botulinum toksin tip-A ile kimyasal flep geciktirilmesi uygulamasının etkin, kolay, tek seans işlem gerektirmesi nedeniyle klinikte geniş bir uygulama alanı bulacağını düşünmekteyiz. Bu konuda daha ileri çalışmalar yararlı olacaktır. Anahtar kelimeler: Flep, botulinum toksin tip-A, kimyasal flep geciktirilmesi.,
The investigation of chemical flap delay by application of botulinum toxin a in rat skin flaps
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi