HİDROJEN VE İZOTOPLARI İLE KARARSIZ FLOROKSİT MOLEKÜLÜNÜN ZAMANA BAĞLI KUANTUM DİNAMİĞİ - KURBAN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada taban 13A? durumu potansiyel enerji yüzeyi üzerinde reaksiyonu kuantum mekaniksel reel dalga paketi metodu kullanılarak incelendi. Zamana bağlı Schrödinger denklemi Gray ve Balint-Kurti tarafından geliştirilen reel dalga paketi metodu kullanılarak çözüldü. Asimptotik dalga fonksiyonu Fourier Grid metodu kullanılarak analiz edildi ve toplam açısal momentum kuantum sayısı J=0 için bireysel kuantum seviyeleri arasındaki reaksiyon ihtimaliyetleri hesaplandı. Basit J-kayma yaklaşımı metodu kullanılarak J>0 durumları için toplam reaksiyon ihtimaliyetleri elde edildi. Bütün J değerleri için reaksiyon ihtimaliyetleri toplanarak integral tesir kesitleri hesaplandı. Toplam reaksiyon tesir kesitlerinin Maxwell Boltzmann dağılımına göre bütün enerji değerleri üzerinden toplanmasıyla başlangıç kuantum durumu için termal reaksiyon hız sabitleri elde edildi.Hesaplamalarda, bireysel kuantum seviyeleri arasındaki reaksiyon ihtimaliyetlerinin bazı rezonans yapılar sergiledikleri, ancak toplam reaksiyon ihtimaliyetleri ve tesir kesitlerinde bu rezonans yapıların kaybolduğu ve bütün reaksiyon ihtimaliyetlerinin eşik davranışı gösterdikleri gözlenmiştir. Ayrıca reaksiyon ihtimaliyetleri, tesir kesitleri ve reaksiyon hız sabiti üzerinde izotop etkisinin azda olsa etkili olduğu görülmüştür.

The dynamics of the reaction on ground 13A? state potential energy surface is investigated by using the quantum mechanical real wave packet method. time dependent Schrödinger equation was solved by means of the real wave packet Method of Gray and Balint-Kurti. The asymptotic wave packet was analyzed by Fourier Grid method and the state-to-state and state-to-all reaction probabilities were calculated at zero total angular momentum quantum number. The simple J-shifting method was used to calculate the total reaction probabilities for J>0 and the integral cross sections were calculated by summing the total reaction probabilities over all J values. The initial state selected reaction rate constants were calculated by Boltzmann averaging of the integral cross sections over all energies.The calculations showed that the state-to-state reaction probabilities presents some small resonances while no resonance structures were seen in total reaction probabilities and in reaction cross sections. Both the probabilities and the cross sections showed a threshold behavior. Additionally, isotopic variation has a small effect on the reaction probabilities, cross sections and reaction rates.
Time dependent quantum study of the reaction of hydrogen izotopes and flouroxide molecule
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Kimya