URANYUMUN İYON BASKILI POLİMERLER KULLANILARAK ÖNDERİŞTİRİLMESİ VE TAYİNİ - BİÇİM, TÜLİN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada, göl, nehir ve yer altı suları gibi doğal sularda ppb düzeyinde bulunan uranyumun tayini amaçlandı. Bu amaçla, uranyuma özgü önderiştirme sağlayan uranyum iyonu baskılı polimerler sentezlendi. Sentez işlemi FTIR, SEM ve UV Görünür Bölge Spektrofotometresiyle kontrol edildi. Sentezlenen uranyum iyonu baskılı polimerlerden baskılı olan uranyum iyonunu koparmak için 4 kez HCl ile ekstraksiyonu yapıldı. Uranyum iyonu koparılmış baskılı polimerleri, uranyum önderiştirmesinde kullanmak için optimizasyon çalışmaları yapıldı. Bu amaçla, pH 4.5, karıştırma süresi 30 dk, elüsyon cinsi ve derişimi 3 M HCLO4, ilk hacim 100 mL -500 mL ve son hacim 10 mL optimum değer olarak bulundu. Ölçümler, arsenazo (III)- Ultraviyole Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektrofotometresiyle 651±2 nm de yapıldı. Optimize edilen önderiştirme metodu, yer altı suları, nehir suyu ve göl suyu gibi doğal sularda uranyum tayinine uygulandı. Yer altı ve nehir sularında tayin sınırının altında değerler bulunurken, Van gölü suyunda ise ortalama değer 57.0 µg L-1 U bulundu. Sonuçların doğruluğunu test için, farklı bir temele dayanan ICP-MS ile alınmış sonuçlara t testi uygulandı ve sonuçların doğru olduğu bulundu.

In this study, determination of uranium at ppb level in natural waters such as lake, river and groundwater was purposed. For this purpose, uranium ion-imprinted polymers were synthesized that provided preconcentration for only uranium. The synthesized polymer structure was characterized by using FTIR, SEM and UV-Visible spectrophotometer. The imprinted uranium from uranium-ion imprinted polymers was extracted by using HCl acid, 4 times. Optimization studies were carried out to use in the preconcentration of Uranium imprinted polymers removed uranium ion. For this purpose, pH=4.5, stirring time of 30 min, 3 M HClO4 for elution species and concentration, first volume of 500 mL and final volume of 10 mL were found as optimum values. The measurements were carried out at 651±2 nm by arsenazo (III)-UV Visible Molecular Absorption Spectrophotometry. The optimised preconcentration method was applied for determination of uranium in natural waters including ground water, river and lake waters. While values lower than limit of quantitation were found in ground water and river water, it was found as average 57.0 µg L-1 in the Van Lake water. To check validation of the results, t test was applied to results obtained by ICP-MS based on a different basic and it was found that the results are accurate.
Determination and preconcentration of uranium by using ion imprinted polymers
Keywords: Kimya