KADIN İSTİHDAMI: TARİHSEL GELİŞİM VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ - DEMİRBAŞ, HAZEL GİZEM (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tezde, kadınların işgücündeki yeri, tarihsel gelişim süreci, karşılaşılan yapısal veya toplumsal engeller ile mevcutta uygulanan politikalar üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Tez kapsamında mevcut literatürü geliştirmek için; resmi istatistikler ve uluslararası raporlar analiz edilerek kadın istihdamının ülkemizdeki güncel durumu ortaya konmuştur. Kadınların ekonomik hayata katılımı, bireysel anlamda özgürlüklerinin yanında toplumun gelişmesi adına da kritik bir öneme sahiptir. Nitekim geçmişe bakıldığında Mustafa Kemal Atatürk'ün seçme ve seçilme hakkını kadınlara da vermesinin etkisinin, adalet ve toplum üzerindeki değişimleri ortadadır. Aynı durum iş gücü içinde yer almaları açısından da benzer şekilde önem arz etmektedir. Ancak Türkiye'deki mevcut durumda kadınların işgücüne katılım oranı, gelişmiş birçok ülkenin gerisindedir. Bu durum, toplumsal cinsiyet rolleri, bakım yükünün neredeyse tamamının kadınlara atfedilmiş olması, eğitim yetersizlikleri ve kurumsal destek eksikliği gibi çeşitli nedenlere dayanmaktadır. Bu çalışmada ayrıca kadın istihdamının arttırılmasına yönelik çözüm önerileri geliştirilmiş ve iyi uygulama örnekleri üzerinden karşılaştırılmalı değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik yapı için kadın istihdamına yönelik bütüncül politikaların geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, Toplumsal Cinsiyet, Görünmeyen Emek, Cam Tavan, İş Gücü Piyasası, Türkiye.

In this thesis, the position of women in the labor force, their historical development, the structural or social barriers they face, and the currently implemented policies are evaluated. Without conducting any applied research, the study analyzes existing literature, official statistics, and international reports to reveal the current state of women's employment in Turkey. Women's participation in economic life is of critical importance not only in terms of individual freedoms but also for the development of society as a whole. For instance, when looking at history, the influence of Mustafa Kemal Atatürk granting women the right to vote and be elected clearly demonstrates the transformation it brought about in society. A similar significance applies to women being included in the labor gorce. However, the current rate of female labor force participation in Turkey lags behind that of many developed countries. This situtaion is mainly attributed to reasons such as traditional gender roles, the burden of care being predominantly placed on women, lack of education, and institutional support deficiencies. This study also includes solution proposals for increasing women's employment and comparative evaluations and inclusive policies to ensure sustainable and inclusive economic structures. Keywords: Women's Employment, Gender, Invisible Labor, Glass Ceiling, Labor Market,Turkey
Women's employment: Historical development and the case of Turkey
Keywords: Ekonomi