BİNGÖL İLİ SU KENELERİNİN (ACARİ, HYDRACHNİDİA) SİSTEMATİK YÖNDEN İNCELENMESİ - ESEN, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, 2008-2010 yılları arasında Bingöl ilinden toplanan su keneleri değerlendirilmiş ve toplam 20 familyaya ait 137 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden; Sperchon (s.str.) ayyildizi Esen, Pe?i? & Erman, 2010, S. (Hispidosperchon) oezkani Esen, Pe?i? & Erman, 2010, Atractides (s.str.) anatolicus Pe?i?, Erman & Esen, 2010, Javalbia (Javalbicula) turcica Esen, Pe?i? & Erman, 2011, Barbaxonella bingolensis Esen, Pe?i? & Erman, 2011 ve Arrenurus (Truncaturus) bayrami n. sp. bilim dünyası için; Sperchon (Hispidospercon) tarnogradskii Sokolow, 1927, Lebertia (s.str.) subtilis Koenike, 1902, L. (Pilolebertia) longiseta Bader, 1955, Oxus (s.str.) angustipositus Viets, 1908, O. (s.str.) hastatus (Lundblad, 1954), Atractides (s.str.) graecus K. Viets, 1950, A. (Polymegapus) orghidani Motaş & Tanasachi, 1960, Neumania (s.str.) imitata Koenike, 1908, Unionicola (Majumderatax) hankoi (Szalay, 1927), Kongsbergia (s.str.) persica Pe?i?, 2005, Albaxona lundbladi Motaş & Tanasachi, 1947, Axonopsis (Hexaxonopsis) romijni Viets, 1923, A. (Navinaxonopsis) persica Pe?i?, 2004, A. (Paraxonopsis) vietsi Motaş & Tanasachi, 1947, Frontipodopsis reticulatifrons Szalay, 1945 ve Hungarohydracarus subterraneus Szalay, 1943 Türkiye faunası için yeni kayıttır. Frontipodopsidae ve Hungarohydracaridae familyaları ile Albaxona, Javalbia, Barbaxonella, Frontipodopsis ve Hungarohydracarus cinsleri Türkiye'den ilk defa tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden Limnesia (s.str.) fulgida Koch, 1836 ve Arrenurus (s.str.) oezkani Smit & Erman, 2003 hariç tümü Bingöl ilinden ilk defa kaydedilmiştir.Teşhis edilen tüm türlerin morfolojik özellikleri, kısa tanımları, çeşitli organlarının ölçümleri ve çizimleri, tür teşhis anahtarı, yaşama ortamları ile Türkiye'deki ve dünyadaki yayılışları verilmiştir.

In this study, it has been evaluated water mite species collected from Bingöl province between 2008-2010 years. Totally, it has been determined 137 species belonging to 20 families. Of these, Sperchon (s.str.) ayyildizi Esen, Pe?i? & Erman, 2010, S. (Hispidosperchon) oezkani Esen, Pe?i? & Erman, 2010, Atractides (s.str.) anatolicus Pe?i?, Erman & Esen, 2010, Javalbia (Javalbicula) turcica Esen, Pe?i? & Erman, 2011, Barbaxonella bingolensis Esen, Pe?i? & Erman, 2011 and Arrenurus (Truncaturus) bayrami n. sp. are new to science; Sperchon (Hispidospercon) tarnogradskii Sokolow, 1927, Lebertia (s.str.) subtilis Koenike, 1902, L. (Pilolebertia) longiseta Bader, 1955, Oxus (s.str.) angustipositus Viets, 1908, O. (s.str.) hastatus (Lundblad, 1954), Atractides (s.str.) graecus K. Viets, 1950, A. (Polymegapus) orghidani Motaş & Tanasachi, 1960, Neumania (s.str.) imitata Koenike, 1908, Unionicola (Majumderatax) hankoi (Szalay, 1927), Kongsbergia (s.str.) persica Pe?i?, 2005, Albaxona lundbladi Motaş & Tanasachi, 1947, Axonopsis (Hexaxonopsis) romijni Viets, 1923, A. (Navinaxonopsis) persica Pe?i?, 2004, A. (Paraxonopsis) vietsi Motaş & Tanasachi, 1947, Frontipodopsis reticulatifrons Szalay, 1945 and Hungarohydracarus subterraneus Szalay, 1943 are new records for the Turkish fauna. The families of Frontipodopsidae and Hungarohydracaridae and the genera of Albaxona, Javalbia, Barbaxonella, Frontipodopsis and Hungarohydracarus are new for the Turkish fauna. All identified species are reported Bingöl province for the first time, except Limnesia (s.str.) fulgida Koch, 1836 and Arrenurus (s.str.) oezkani Smit & Erman, 2003.The morphological characters, the drawings and measurements of various organs and the short descriptions of all identified species were given. Furthermore, keys, habitats and their distributions on Turkey and the world are presented.
A systematic study on water mites (Acari, Hydrachnidia) of Bingöl province
Keywords: Biyoloji; Zooloji