FARKLI KLASMANLARDAKİ FUTBOL HAKEMLERİNİN KARAR VERME STİLLERİ VE ÖZGÜVEN DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - AKSU, ATAKAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Çalışmamızda, farklı klasmanlardaki futbol hakemlerinin karar verme stilleri ile öz güven düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini; 2015-2016 sezonunda Türkiye'de farklı klasmanlarda bulunan futbol hakemleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde farklı klasmanlarda görev alan 178 futbol hakemi oluşturmaktadır. Demografik bilgiler; 10 soruluk "Kişisel Bilgi Formu" ile, Karar Verme Stilleri; Mann ve Ark. (1998), tarafından geliştirilen "Melbourne Karar Verme Ölçeği" ile, Özgüven Düzeyleri ise; Akın (2007) tarafından geliştirilen "Özgüven Ölçeği " kullanılarak tespit edilmiştir. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı ile değerlendirilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak alınmıştır. İkili karşılaştırmalarda t testi, ikiden fazla karşılaştırmalarda ise Anova testi kullanılmıştır. Araştırmamızda elde edilen bulgulara göre hakemlerin özgüven düzeylerine bakıldığında; yaş değişkenine göre 26-30 yaş futbol hakemlerinin, 21-25 yaş futbol hakemlerine göre özgüven puan ortalamaları açısından anlamlı düzeyde farklılaşmanın olduğu bulunmuştur (p<0,05). Hakemlikteki meslek yıllarına göre 7 yıl ve üstü kıdeme sahip hakemlerin özgüven düzeyleri, 1-3 yıl kıdeme sahip hakemlerin öz güven düzeylerine, göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Karar vermede öz saygı ve karar verme stillerine bakıldığında; bulundukları klasman, meslek, eğitim düzeyi ve aylık gelir düzeylerinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak; hakemlik yılı, eğitim düzeyleri arttıkça, karar vermede özsaygı ve dikkatli karar verme stili pozitif yönde, kaçıngan, erteleyici ve panik karar verme stilleri ise negatif yönde etkilendiği, evli olan hakemlerin karar verme stillerinin olumlu düzeyde yükseldiği gözlenmiştir. Hakemlerin özsaygı, karar verme stilleri ve özgüvenlerinin yeterli düzeye gelmeleri için hakemlik yılı, eğitim düzeyi, aylık gelir ve bulundukları klasmanın önemli bir etki sağladığı kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Futbol, Hakem, Klasman, Karar Verme, Özgüven

The analyzing of decision-making style of football referees in the different divisions and their confidence level in terms of some variables are aimed in the study. Football referees of different divisions in the 2015-2016 season in Turkey generate the study population. 178 football referees who assigned in the different divisions in Eastern Anatolia Region generate the study population. Demographic information; "Personal Data Form "in 10 questions, Decision-making styles is determined by using "Melbourne Decision-Making Scale" developed by Mann and Ark. (1998), Confidence level is determined by using "Self-Confidence Scale" developed by Akın (2007). Data are evaluated by SPSS 22.0 statistical package program and the level of significance is taken p<0.05. T test is used in the dual comparisons, Anova test is used in more than two comparisons. Considering the self-confidence level of football referees according to obtained data; according to age variable, 26-30 year old football referees are found to be significant differences in comparison with 21-25 year old football referees in terms of point averages. (p<0.05) According to professional years it's determined that the self-confidence level of referees who have 7 years and older seniority in refereeing is higher than self-confidence level of referees who have 1-3 year seniority. (p<0.05) Considering decision-making style and self-respect in decision-making the significant differences are found in their divisions, professional and educational level and monthly income level. (p<0.05) As a result, it's determined that when refereeing years and educational level are increased self-respect and careful decision-making style in decision-making are increased positively, avoidant, postpone and panic decision-making styles are affected negatively, decision-making styles of married referees are increased positively. It's concluded that refereeing years, educational level, monthly income and the divisions affect significantly on self-respect, decision-making styles and self-confidence of referees to be sufficient. Keywords: Football, Referee, Division, Decision-Making, Self-Confidence
Investigation of decision making styles and self confidence levels of football referees i?n different classifications
Keywords: Spor