Elazığ yöresindeki yabani tavşanlarda ektoparazit türlerinin yaygınlığı - Aksın, Nursel; Aksın, N. Eda (My University, 2002)
Bu araştırma, Ekim 1999-Mart 2000 tarihleri arasında Elazığ ve çevresindeki yabani tavşanlarda ektoparazitlerin yayılışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, toplam 38 yabani tavşan kullanılmıştır. İncelenen tavşanların 27'si (%71.05) çeşitli ektoparazit türleri ile enfeste bulunmuştur. Enfeste tavşanlarda beş tür ektoparazit tesbit edilmiştir. Bunlardan; Cheyletiella parasitivorax %33.33, Rhipicephalus bursa (nimf) %25.93, Haemaphysalis otophila (nimf) %22.22, Trombicula autumnalis (larva) %3.70, Ctenocephalides canis %14.82 oranlarında yaygın bulunmuştur. Tavşanlardan toplam 23 adet akar, dört adet pire olmak üzere 27 adet ektoparazit toplanmıştır.
Keywords: Türkiye; Elazığ; Tavşanlar; Parazitler