TİP 2 DİYABET HASTALARININ TEDAVİSİNDE İLAÇ VE FİTOTERAPİ UYGULAMALARI İLE BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE YÖNTEMLERİNDE BİREYSEL TECRÜBELERİN İNCELENMESİ - KÜRKÇÜ, BİHTER (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışma, Tip 2 Diyabet hastalarında ilaçla tedavi ve fitoterapi uygulamaları ile tıbbi beslenme ve fiziksel aktivite gibi yöntemlerin bireysel tecrübeler ışığında ne ölçüde başarı sağlayabildiği hususlarını araştırmaktadır. İlaçla tedaviye destek sağlayacak doğru beslenme yöntemlerinin, egzersiz programlarının ve bitkisel takviyelerin ne olduğunun ve hastaların bunlara ilişkin bilinç ve farkındalık düzeylerinin hangi seviyede olduğunun bilinmesinin, hastalığın ortadan kaldırılmasına veya önlenebilmesine fayda sağlayacağı öngörülmektedir. Bu çalışma, öncelikle Glukoz Homeostazı ve Diabetes Mellitus hastalığının ortaya çıkışına ilişkin temel metabolik mekanizmayı izah ederek bu mekanizmanın yanında Tip 2 Diyabetin oluşmasına sebep olan gerekçeler, risk faktörleri, risk grupları ve hastalığın bulgularına ilişkin olarak yerli ve yabancı literatürün taramasını gerçekleştirmektedir. Literatür taraması ışığında Tip 2 Diyabetin tedavisi noktasında yapılmış bilimsel çalışmaları inceleyerek ilaçla tedavinin yanında doğru beslenme yönteminin ne olduğu, fiziksel aktivitelerin tedaviye etkisi ve fitoterapi yöntemlerinin alternatif olarak ne sağladığı gibi konulara odaklanan bu çalışmada anket yöntemi kullanılarak bireysel tecrübeler ekseninde başarı düzeyleri analiz edilmektedir. Türkiye'de yerleşik ve diyabet teşhisi konulmuş 117 kişiden elde edilen ve 18 sorudan oluşan anket verilerinin nitel bir yorumlama ile korelasyon ilişkisinin incelenmesi sayesinde hastaların bilinç ve farkındalık düzeylerine dair bulgulara ulaşılması amaçlanmaktadır. Böylelikle, ilaç kullanan ve kullanmayan hastaların hangi ilave yöntemleri kullanarak diyabet hastalığıyla mücadele ettikleri araştırılmakta; ayrıca, beslenme, egzersiz ve fitoterapi yöntemlerine dair farkındalık düzeyinin ne şekilde artırılabileceğine dair öneriler geliştirilmesi hedeflenmektedir. Yapılan anket çalışması neticesinde, insanların bilinç ve farkındalık düzeylerinden ve Tip 2 Diyabetin tedavisinin uzun süreli olmasından ötürü, doğru beslenme alışkanlığı ve istikrarlı fiziksel aktivitenin yeterince sağlanamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların ilaç tedavisine bitkisel terapilere göre daha sıcak baktığı ve bitkisel alternatiflerden en çok zeytin yaprağı, tarçın ve elma sirkesine yöneldikleri gözlemlenmiştir. Son olarak, bitkisel alternatiflere internetten ve konunun uzmanı olmayan kişilerden aldıkları tavsiyelerle yöneldikleri ortaya konuşmuştur.

This study investigates the success rates of medicinal treatment and phytotherapy applications on Type 2 Diabetes patients, based on the individual experiences. It is argued that the information about appropriate nutrition programmes, physical exercises and phytotherapy supplements that support the medicinal treatment, individual awareness and consciousness would be helpful for overcoming Type 2 Diabetes. Firstly, this study includes a literature search on local and global sources for glucose homeostasis and diabetes mellitus with their inside mechanisms, risk factors, risk groups and symptoms. Based on this literature search, both medicinal treatments and phytotherapy alternatives are investigated together with their success rates. Under the light of the literature review, this study utilizes a survey study and investigates right nutrition type, physical exercises and phytotherapy to support medicinal treatment. Within this perspective, an 18 question survey study with a sample size of 117 patients is made by the researcher in order to understand the awareness and consciousness of the patients with Type 2 Diabetes. This survey study asks questions about their nutrition types, physical exercises, medicinal histories and experiencing herbal alternatives to evaluate the level of awareness and consciousness. Survey analysis reveals that the patients could not sustain physical exercises and right nutrition programme due to the lack of necessary consciousness and awareness in addition to difficulty for long term treatment of Type 2 Diabetes. Besides, it is observed that the patients believe in drug therapy more than the herbal alternatives and they mostly prefer olive leaf, cinnamon and apple vinegar. Lastly, it is revealed that they prefer herbal alternatives which are advised by non-experts or by information found on internet.
Evaluation of individual experiences on medication phytotherapy, nutrition and physical activity methods for the treatment of patients with type 2 diabetes
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji