Nikel (II) iyonlarının iki kademeli kesikli kapta Cladophora crispata ile giderilmesi - Özer, Ayla; Özer, Dursun (My University, 1998)
Bu çalışmada, nikel(ll) iyonlarnn yeşil alglerden inaktif Cladophora crispata'ya adsorpsiyonu kesikli çalışan karıştırmalı bir kapta incelendi. Başlangıç pH'sı, sıcaklık, başlangıç metal iyon derişimi ve mikroorganizma derişiminin adsorbsiyon hızına etkileri araştırılarak; en uygun ortam koşulları; başlangıç pH'sı 5.0, sıcaklık 25°C, başlangıç metal iyon derişimi 200 mg/L ve mikroorganizma derişimi 1.00 g/L olarak belirlendi. Farklı başlangıç pH ve sıcaklık değerlerinde Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermleri geliştirildi; deneysel verilerin bu izoterm modellerine cok iyi uyduğu gözlendi. Nikel(11) iyonlarının iki kademeli kesikli kaptaki adsorbsiyonu optimum şartlarda gerçekleştirildi. Farklı \"alg derişimi $(X_0)$ /nikel(11) içeren atık su hacmi $(V_0)$\" oranlarında, dengede adsorblanmadan kalan nikel(11) iyon derişimleri, izoterm sabitlerini kullanarak geliştirilen modellerden hesaplandı. Deneysel ve teorik olarak hesaplanan denge derişimleri karşılaştırıldı.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği