DENEYSEL MİYOKARD İNFARKTÜSÜ OLUŞTURULAN SIÇANLARIN KALP DOKULARINDA SPEKSİN İMMÜNREAKTİVİTESİ ÜZERİNE NEROLİDOLÜN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - UÇAREL, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışma ile deneysel miyokard infarktüsü(MI) oluşturulan sıçanların kalp dokusunda speksin immünreaktivitesi üzerine nerolidolün etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 8-10 haftalık 28 adet Wistar Albino veya Spraque-Dawley cinsi erkek sıçanlar 4 gruba ayrılacak ve gruplar şu şekilde olacaktır; Grup I (Kontrol grubu) (n=7); Deney süresi boyunca herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Grup II; (Nerolidol grubu) (n=7); Deney süresi olan 14 gün boyunca mısır yağında çözülmüş Nerolidol 100mg/kg olacak şekilde oral gavaj ile verilecektir. Grup III; (İsoproterenol grubu) (n=7); İsoproterenol 200 mg/kg olacak şekilde tek doz subkutan olarak uygulanıp deney süresi olan 14 gün boyunca herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Grup IV; (İsoproterenol+ Nerolidol grubu) (n=7); İsoproterenol 200 mg/kg olacak şekilde tek doz subkutan olarak uygulanmasının ardından 14 gün boyunca mısır yağında çözülmüş Nerolidol 100mg/kg oral gavaj ile verilecektir. Tüm gruplara ait serum Speksin düzeylerinin değerlendirilmesi için yapılan biyokimyasal çalışmada; Kontrol grubu karşılaştırıldığınada Nerolidol grubuda speksin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmezken, MI grubunda Speksin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi. MI grubu ile MI+Nerolidol grubu karşılaştırıldığında Speksin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlendi. Speksin immünreaktivitesi için yapılan immünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskopi altında incelenmesi sonucu; Speksin immünreaktivitesi kalp dokusunda miyositlerde gözlendi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında nerolidol grubunda speksin immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmezken, MI grubunda speksin immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi. MI grubu ile karşılaştırıldığında ise Mİ+Nerolidol grubunda speksin immünreaktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlendi. Kontrol grubu ile nerolidol grubu karşılaştırıldığında nerolidol grubunda Troponin-I, CK-MB, AST ve LDH düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Kontrol grubu ile Mİ grubu karşılaştırıldığın da ise Mİ grubunda Troponin-I, CK-MB, AST ve LDH düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi. MI grubu ile karşılaştırıldığında ise MI+Nerolidol grubunda Troponin-I, CK-MB, AST ve LDH düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Tüm gruplara ait serum TOS düzeylerinin değerlendirilmesi için yapılan biyokimyasal çalışmada; Kontrol grubu ile Nerolidol grubunda TOS düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmezken, MI grubunda TOS düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi. MI grubu ile karşılaştırıldığında ise MI+Nerolidol grubunda TOS düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlendi. Tüm gruplara ait serum TAS düzeylerinin değerlendirilmesi için yapılan biyokimyasal çalışmada; Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Nerolidol grubunda TAS düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmezken, MI grubunda TAS düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma izlendi. MI grubu ile karşılaştırıldığında ise MI+Nerolidol grubunda TAS düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi.

The aim of this study was to investigate the effects of nerolidol on spexin immunoreactivity in the heart tissue of rats with experimental myocardial infarction(MI). For this purpose, 28 Wistar Albino or Spraque-Dawley male rats aged 8-10 weeks will be divided into 4 groups and the groups will be as follows; Group I (Control group) (n=7); No action will be taken during the test period. Group II; (Nerolidol group) (n=7); 100mg/kg of Nerolidol dissolved in corn oil will be administered by oral gavage for 14 days, which is the experimental period. Group III; (Isoproterenol group) (n=7); Isoproterenol will be administered subcutaneously as a single dose of 200 mg/kg and no action will be taken during the 14 days, which is the experimental period. Group IV; (Isoproterenol + Nerolidol group) (n=7); After a single dose subcutaneous administration of 200 mg/kg of isoproterenol, Nerolidol 100mg/kg dissolved in corn oil will be administered by oral gavage for 14 days. In the biochemical study for the evaluation of serum Spexin levels of all groups; When the control group was compared, there was no statistically significant difference in spexin levels in the Nerolidol group, while a statistically significant increase was observed in the Spexin levels in the MI group. When the MI group and MI+Nerolidol group were compared, a statistically significant decrease was observed in Spexin levels. As a result of the examination of immunohistochemical staining for Spexin immunoreactivity under light microscopy; Spexin immunoreactivity was observed in myocytes in heart tissue. While there was no statistically significant difference in spexin immunoreactivity in the nerolidol group compared to the control group, a statistically significant increase was observed in spexin immunoreactivity in the MI group. When compared with the MI group, a statistically significant decrease was observed in spexin immunoreactivity in the MI+Nerolidol group. When the control group and the nerolidol group were compared, no statistically significant difference was observed in the levels of Troponin-I, CK-MB, AST and LDH in the nerolidol group. When the control group and MI group were compared, a statistically significant increase was observed in Troponin-I, CK-MB, AST and LDH levels in the MI group. When compared with the MI group, no statistically significant difference was observed in the levels of Troponin-I, CK-MB, AST and LDH in the MI+Nerolidol group. In the biochemical study for the evaluation of serum TOS levels of all groups; While no statistically significant difference was observed in TOS levels in the control group and Nerolidol group, a statistically significant increase was observed in TOS levels in the MI group. A statistically significant decrease was observed in TOS levels in the MI+Nerolidol group when compared with the MI group. In the biochemical study for the evaluation of serum TAS levels of all groups; When compared to the control group, no statistically significant difference was observed in TAS levels in the Nerolidol group, while a statistically significant decrease was observed in TAS levels in the MI group. A statistically significant increase in TAS levels was observed in the MI+Nerolidol group when compared with the MI group.
Investigation of the effects of nerolidol on the immunereactivity of spexin in heart tissues of rats with experimental myocardic infectus
Keywords: Acil Tıp