TİP-1 VE TİP-2 DİYABET OLUŞTURULMUŞ SIÇANLARDA HİPERGLİSEMİ ÜZERİNE ÇAM VE ACI BADEM YAĞLARININ ETKİLERİ - DEMİR, ERSİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda acı badem ve çam yağının kas, karaciğer, böbrek, beyin ve kan dokusundaki bazı biyokimyasal parametreler ile hiperglisemi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla çalışmada 78 adet sıçan kullanıldı. Bu sıçanlara düşük ve yüksek doz streptozotosin verilerek deneysel Tip-1 ve Tip-2 diyabet oluşturuldu. Daha sonra bu sıçanlar rastgele 7 gruba dağıtıldı: Diyabet olmayan kontrol, STZ-Diyabet Tip-1, STZ-Diyabet Tip-1+Acı Badem, STZ-Diyabet Tip-1+Çam Yağı ve STZ-Diyabet Tip-2, STZ-Diyabet Tip-2+Acı Badem, STZ-Diyabet Tip-2+Çam Yağı. Diyabet oluşumu belirlendikten sonra, 2 ay boyunca acı badem ile çam yağı intraperitoneal olarak uygulandı ve hedef dokularda lipit peroksidasyon, indirgenmiş glutatyon, lipofilik vitamin, kolesterol, sterol, yağ asidi ve hiperglisemi üzerindeki etkileri ölçüldü. Tip-1 ve Tip-2 diyabet gruplarında kan glukoz düzeyinin anlamlı bir şekilde arttığı (P<0.001), acı badem ile çam yağı uygulaması sonucunda kan glukoz düzeyinin anlamlı bir şekilde azaldığı (P<0.001), ayrıca bu süre zarfında sıçanların canlı ağırlıklarında artış olduğu saptandı. Tip-1 ve Tip-2 diyabet gruplarında lipit peroksidasyon düzeyinin belirgin bir şekilde arttığı (P<0.001), indirgenmiş glutatyon düzeyinin ise belirgin bir şekilde azaldığı (P<0.001), acı bademin ile çam yağı uygulanması sonucunda hem lipit peroksidasyon hem de indirgenmiş glutatyon düzeyinde anlamlı düzelmelerin (P<0.001) olduğu tespit edildi. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, diyabet gruplarının incelenen tüm dokularında yağ asidi kompozisyonunda önemli değişikliklerin olduğu (P<0.001), uygulanan acı bademin ile çam yağının bazı dokularda yağ asidi kompozisyonunda ortaya çıkan değişiklikleri önleyerek, kontrol grubu değerlerine yaklaştırdığı belirlendi (P<0.001, P<0.001). Kontrol gruplarına göre diyabet gruplarının incelenen tüm dokularında lipofilik vitamin, kolesterol ve sterol düzeylerinde anlamlı değişikliklerin olduğu (P<0.001), acı badem ile çam yağı uygulanan grupların bazı dokularında lipofilik vitamin, kolesterol ve sterol düzeyinin kontrol grubu değerlerine yakın olduğu saptandı (P<0.001).

In this study, it was investigated that the effects of bitter almond and pine oil on the some biochemical parameters and hyperglycemia in the muscle, liver, kidney, brain and blood tissues of streptozotocin-induced diabetic rats. For this purpose, total 78 Wistar rats were used in this study. Experimental type-1 and type-2 diabetes has been created via low and high dose streptozotocin given to these rats. After, these rats were randomly divided to seven groups: Nondiabetic control, STZ-Diabetes type-1, STZ-Diabetes type-1+Bitter Almond, STZ-Diabetes type-1+Pine Oil and STZ-Diabetes type-2, STZ-Diabetes type-2+Bitter Almond, STZ-Diabetes type-2+Pine Oil. After determining the occurrence of diabetes, bitter almond and pine oil were intraperitoneally administered for two months, and the effects were measured on the lipid peroxidation, reduced glutathione, lipophylic vitamins, cholesterol, sterols, fatty acids and hyperglycemia in the target tissues. It was determined that blood glucose level was significantly increased in the type-1 and type-2 groups (P<0.001); its level was significantly decreased in the bitter almond and pine oil given groups (P<0.001). In also, the body weight of rats was increased during this period. It was detected that the lipid peroxidation level was significantly increased in the type-1 and type-2 diabetic groups (P<0.001); the reduced glutathione level was significantly decreased in the same groups (P<0.001); also, reduced glutathione and lipid peroxidation levels were improved as a result of the bitter almond and pine oil administration (P<0.001). When compared to control group, it was determined that the fatty acid composition was significantly changed in all the examined tissues of diabetic groups (P<0.001); also bitter almond and pine oil were prevented some changes in the fatty acid composition and these values were closed to control values in the bitter almond and pine oil given groups (P<0.001).In comparison to control group, it was observed that lipophylic vitamins, cholesterol and sterols levels were significantly changed in the diabetic groups (P<0.001); these biochemical parameters were closed to control group values in the some tissues of the bitter almond and pine oil given groups (P<0.001).
The effects of pine and bitter almond oils on hyperglycemia in type-1 and type-2 diabetes induced rats
Keywords: Biyoloji