Romatoid artritte süperoksit dismutaz ve lipid peroksit düzeyleri - Halifeoğlu, İhsan; Var, Ahmet; İlhan, Nevin; Kavuncu, Vural; İlhan, Necip (My University, 1998)
Yüksek aktiviteye sahip oksijen radikalleri hücrelerde çeşitli oksidatif hasarlara yol açmaktadırlar. Bu çalışmada; kronik bir multisistem hastalığı olan romatoid artritte eritrosit süperoksit dismutaz (SOD) ve plazma lipid peroksit (LPO) düzeyleri tespit edildi. Çalışmamızda, romatoid artritli hastaların eritrosit SOD düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (p<0.001). Romatoid artritli hastaların plazma LPO düzeyleri ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p< 0.001). Romatoid artritli hastaların eritrosit SOD düzeylerindeki azalma antioksidan bir cevabı göstermekte ve LPO düzeyindeki artışın ise doku hasarına bağlı olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla plazma LPO düzeyindeki artışın romatoid artritin prognozunu değerlendirmede yararlı olabileceği kanaatindeyiz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Romatoloji