DENEYSEL ARTRİT OLUŞTURULAN RATLARDA SOMATOSTATİNİN ETKİLERİ - PEKKUTUCU, İRFAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Romatoid artrit predominant olarak sinovyal membram tutan, etyolojisi bilinmeyen, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Yapılmakta olan çalışmalar hastalığın patogenetik mekanizmaları üzerinde yoğunlaşmıştır ve hastalığın terapötik yaklaşımlarında esaslı değişimler gözlenmektedir. Bu çalışmada inhibitor bir peptid olan somatostatinin deneysel rat poliartrit modelindeki etkinliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada deneysel poliartrit modeli olarak pristanın sistemik olarak uygulandığı 38 adet Wistar cinsi erkek rat kullanıldı. Pristan uyanmlı artrit sonrası somatostatin analoğu octreotidin etkinliği eklem skorlaması ve tümör nekrotizan faktör-a, interlökin-1 ve interlökin-6 düzeyleriyle izlendi. Bulgular: Somatostatin tedavi grubunda BL-1 düzeyleri artrit teyit grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunurken (p=0,001), JL-6 ve TNF-a düzeylerinde gözlenen düşüşler istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,08 ve p=O,048). Yine somatostatin tedavi grubunda artrit skorlarında tedavi sonrası anlamlı düzeyde düşüş görüldüğü halde (p=0,002), plasebo grubunda anlamlı bir düşüş izlenmedi (p=0,058). Sonuç: Bu çalışmada en önemli proinflamatuar sitokinlerden biri olan interlökin-1 düzeylerinin somatostatin tedavisi ile düştüğü gözlendi. Yine somatostatin tedavisine cevap olarak artrit skorlarında anlamlı iyileşme tespit edildi. Bu sonuçlar somatostatinin artrit patoj enezi üzerine inhibitor etkilerinin bulunduğu ve potansiyel bir tedavi seçeneği olabileceği şeklinde değerlendirilmiştir. Anahtar kelimeler: Deneysel artrit, pristan, somatostatin, octreotid, romatoid artrit.

The Effect of Somatostatin in Experimental Rat Arthritis Rheumatoid arthritis is a chronic inflammatory disease of unknown etiology predominantly affecting the synovial membrane. Recent growing body of research that targeted on pathogenetic mechanisms of the disease has been reported and fundamentally changed the therapeutic approach to this disease. This study proposed to assess the effect of somatostatin -an inhibitory peptide- in an experimental model of rat polyarthritis. Materials and Methods: An experimental model of polyarthritis has been developed in thirty-eight male Wistar rats using a systemically applied pristane. The effect of somatostatin analogue octreotide on arthritis score, tumor necrosis factor alpha (TNF-a), interleukin-1 (IL-1), and interleukin-6 (IL-6) levels has been evaluated in pristane induced arthritis (PI A). Results: Somatostatin treated group rats had significantly lower IL-1 levels than arthritis-confirming group rats (p=0,001) and relatively lower levels of IL-6 and TNF-a which did not reach statistically significance (p=0,08 ve p=0,048). Arthritis scores were improved in somatostatin treated group rats with the treatment (p=0,002) and did not change in plasebo group (p=0,058). Conclusion: This study revealed significant decrease in the levels of an important proinflammatory cytokine IL-1 with somatostatin treatment. Arthritis scores were also improved with somatostatin treatment. These results indicate that somatostatin has an inhibitory role in the pathogenesis of arthritis and may be a potential treatment of choice. Key Words: Experimental arthritis, pristane, somatostatin, octreotide, rheumatoid arthritis.
The effect of somatostatin in experimental rat arthritis
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon; Physical Medicine and Rehabilitation