İNGİLTERE'NİN AMERİKA'DA UYGULADIĞI SÖMÜRGE SİYASETİ (1620-1774) - DOĞAN, MERYEM (Fırat Üniveristesi, 2007)
Avrupa'da cografya bilgisinin, teknigin, ticaretin gelismesinden sonra Avrupalılar Eski Dünya haritasını degistiren kesiflerde bulunmuslardır. Bunların en önemlisi, Cristopher Colombus tarafından 1492'de Avrupalıların Yeni Dünya adını verdikleri Amerika kıtası'nın kesfedilmesidir. Sözkonusu dönemde Avrupa'da var olan siyasal baskılar, dinsel hosgörüsüzlük, yoksulluk, daha zengin olma tutkusu, maceralı yasam istegi Amerika'ya bir göç akını baslatmıstır. 16. yüzyılda spanyol ve Portekizlilerin açtıgı bu yoldan diger Avrupalı uluslar da Amerika'ya göçmeye basladı. Avrupalı uluslar dönemin iktisat teoremi merkantalizme göre dıs politikasını olusturmustu. Avrupa ülkeleri özellikle ngiltere bu doktrinle birlikte artan hammadde ihtiyacı ve degerli maden yatakları açısından Yeni Dünya'nın potansiyel bir yer oldugu düsüncesiyle bu topraklarda kolonicilik faaliyetlerine hız kattı. ngiltere'de kıtanın kuzey kesimine yerleserek koloniler kurdu ve Amerika'daki topraklarını genisletti. 18. yüzyıl ortalarında, bu kolonilerin sayısı 13'e yükseldi. 1756- 1763 yılları arasında ngiltere'nin Yedi Yıl Savasları'ndan sonra mali durumunu iyilestirmek amacıyla kolonilerde yeni vergiler uygulaması, Amerika'daki kolonilerin tepkisiyle karsılastı. 4 Temmuz 1776 'da "Bagımsızlık Bildirisi" kabul edilerek 13 koloninin ngiltere'den koptugu açıklanıyor, bagımsızlık ilan ediliyordu. Kolonilerin ngilizlere açtıgı savas aslında sömürgecilik hareketlerine baskaldırı niteligindedir. nsan Hakları Beyannamesi ilan edilerek demokratik bir rejim kurulmus ve Avrupa'ya örnek olmustur. Bununla birlikte 13 ngiliz kolonisi bugün Avrupa'ya karsı denge unsuru olan Amerika Birlesik Devletleri'ni olusturmustur.

Europeans has discoveries that brings forth great changes at the map of Old World after the developments at geography, tehcnology, and trade in Europe. The most important one is the discovery of America which was named as New World by Cristopher Colombus in 1492. During the time, political persecution, religional intolerance, wish for more richness and adventurous life resulted in migration to America. The way opened by Spanish and Portuguese in 16th century followed by all European States and they also started to migrate to America. European States followed a foreign policy that based on merchantalism theory. Europeans, especially England colonized New World as soon as possible thinking need for raw material and valuable mine. England colonized North of the continent and expanded its territories. In the mid of 18th century, there were thirteen colonies here. England taxed colonies to cover expenses of the Seven Years War between 1756-1763 but colonies reacted against it. The ?Declaration of Independency? has accepted by colonies on 4 July 1776 and so declared that thirteen colonies separated from England. This was a kind of revolt against colonization. Universal Declaration of Human Rights adopted and thus more democratic regime has been established. In addition to these, thirteen colonies constituted United States of America that is now balance of power opposing Europe.
The colonial policy of England on America (1620-1774)
Keywords: Tarih