PELVİK KİTLELERİN MALİGN - BENİGN AYIRIMINDA DİFÜZYON AĞIRLIKLI MRG BULGULARI - BALABAN, MEHTAP (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmanın amacı, pelvik kitle ön tanısıyla alt batın Difüzyon Ağırlıklı MRG (DAG) tetkiki yapılan kadın hastalarda kitlelerinin malign-benign ayırımında DAG'nin tanıya katkısının klinikte kullanılabilirliğini araştırmaktır.Çalışmaya Ekim 2007 ile Ekim 2008'de, Radyoloji Anabilim Dalı MR Ünitesi'ne pelvik kitle ön tanısıyla alt batın MR tetkiki istenen 16?75 yaş aralığındaki toplam 125 olgu dâhil edildi. Bu hastalardan DAG ile sırasıyla b100, b600, b1000 gradient değerlerinde difüzyon ağırlıklı EPI görüntüler alındı. Pelvik kitle saptanan olgularda lezyonlardan ADC değerleri ölçüldü. Bir grup olgu yalnızca klinik olarak takip edilirken, diğer grup cerrahi işlem gördü. Cerrahiye giden olgulardan histopatoloji sonucu malign olarak gelen olgular ile benign olarak gelen olguların, kitle ADC değerleri karşılaştırıldı.Malign lezyon saptanan 35 olgunun lezyona ait ADC değerleri (b100, b600, b1000) (2.18x10?3; 1.47x10?3; 1.22x10?3), benign lezyon saptanan 90 olgunun lezyona ait ADC değerlerinden (b100, b600, b1000) (2.60x10?3; 2.05x10?3; 1.79x10?3 mm2/s) düşük olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05).Sonuç olarak; ADC değer ölçümleriyle birlikte difüzyon MRG bir fonksiyonel görüntüleme yöntemi olarak kitlelerin malign-benign ayırımında önemli katkılar sağlayabilmektedir. DAG kontrast madde kullanımına gerek duyulmayan, noninvaziv, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olup, mevcut tanı yöntemlerine alternatif olabileceği düşünülmüştür. Ancak yöntemin rutin MRG protokollerine ilave edilebilmesi için daha kapsamlı ve farklı olgu örnekli kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler: Manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pelvik kitle, ADC, difüzyon ağırlıklı görüntüleme (DAG).

The aim of this study is to investigate the clinical usage of Diffusion Weighted MRI in order to differentiate malign versus benign tumors of female patients with possible diagnosis of pelvic mass using lower abdomen Diffusion Weighted MRI.The study comprised totally 125 cases with an age range of 16 to 75 possible diagnosis of pelvic tumor and requested lower abdomen MR imaging in MR Unit of the Department of Radiology between October 2007 and October 2008. Diffusion weighted EPI imaging of these patients have been performed at respectively b100, b600, b1000 gradient rates. If pelvic mass was detected, ADC values of lesions have been measured. While a group of cases were being only clinically followed-up, the remaining ones were operated. The histopathology results of operated cases were compared with tumor ADC values, in terms of malign and benign ones.ADC values (b100, b600, b1000) of 35 patients with malign lesions were (respectively 2.18x10?3; 1.47x10?3; 1.22x10?3) lower than the ADC values of 90 patients with benign lesions (2.60x10?3; 2.05x10?3; 1.79x10?3 mm2/s; respectively) and the difference was considered to be statistically significant (p<0,05).In conclusion; diffusion MRI with ADC measurement can contribute to differentiate malign versus benign tumors. As a fast, noninvasive, no need to contrast media and effective imaging technique, DWI can be considered an alternative to the existing diagnosis techniques. Hence, there is a need for more detailed and controlled different case studies to be done in order to include this technique into the routine MRI protocols.Key Words: Magnetic Resonance Imaging (MRI), pelvic mass, ADC, Diffusion Weighted Imaging (DWI).
Diffusion weighted MRI findings for differentiation malign and benign pelvic masses
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp