İnguinal hernilerde anterior yaklaşımla yama uygulaması - Çetinkaya, Ziya; Doğru, Osman; İlhan, Y. Selim; Bozdağ, Zübeyr; Bülbüller, Nurullah (My University, 1998)
Karın duvarı hernilerinin büyük çoğunluğunu inguinal herniler oluşturur. Görülme sıklığı % 3'tür. Yama kullanılmadan yapılan herni onarımlarında nüks oranı % l .4-22 arasında değişmekte olup, herni onarımında yama kullanılması ile bu oranın % l'den az olduğu bildirilmektedir. Aralık 1994-Mayıs 1998 tarihleri arasında inguinal herni nedeniyle anterior yaklaşımla polipropilen yama uyguladığımız 66 olgunun sonuçlarım değerlendirdik. Hastalarımızın 63'ü erkek 3'ü kadın olup, ortalama yaş 60'tı. Rutkow ve Robbins tarafından modifiye edilen Gilbert sınıflandırmasına göre 81 fıtıktan 30'u Tip 4,23'ü Tip 6, I4'ü Tip 3, 13'ü Tip 2, l'i de Tip 7 herni idi. Anterior yaklaşımla hastaların 3J 'ine yama preperitoneal olarak fasiya transversalisin altına, 35'ine defasiya transversali-sin üstüne yerleştirildi. Bütün hastalara profilaktik olarak 3. kuşak sefalosporin uygulandı. Ortalama ameliyat süresi (sırasıyla 60 ve 75 dk) yamanın fasiya transversalisin altına yerleştirildiği vakalarda daha kısa oldu (p<0.05). Hastanede kalış süresi (sırasıyla 4.2 ve 6 gün) yönünden iki yöntem arasında fark saptanamadı (p>0.05). Yedi hastada (% 10.6) postoperatif komplikasyon olarak hematom (3), serama (2), skrotal ödem (1), orşit (l) görüldü. Kompli-kasyonlann görülme sıklığı açısından da her iki yöntem arasında fark yoktu (p>0.05). Ortalama 16 aylık (2-38 ay) takip süresince hastaların hiçbirinde nüks'e rastlanmadı. Sonuç olarak her iki yöntem arasında sonuçları açısından ameliyat süresi dışında anlamlı fark saptanamadı.
Keywords: Cerrahi