BİLGİSAYAR DESTEKLİ, İSLİMLENMİŞ KAYISININ ÇEKİRDEĞİNİ ÇIKARMA OTOMASYONU - ER, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi BİLGİSAYAR DESTEKLİ, İSLİMLENMÎŞ KAYISI ÇEKİRDEĞİ ÇIKARMA OTOMASYONU Yusuf ER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 54 Malatya, Elazığ ve Erzincan yöresinde yetişen kayısıların büyük bir bölümü kükürt dioksit gazı absorbe (islim) ettirilerek tüketime sunulmaktadır. Kükürt dioksit gazı saf kükürdün kapalı bir ortamda yakılması ile elde edilip, bu gazı absorbe eden kayısılar daha parlak bir görünüme sahip olmakta ve yıllarca bozulmadan saklanabilme özelliği lca7.aTimfllrtfldıHar Dünya ve Türkiye kuru kayısı üretiminin önemli bir kısrmnı teşkil eden bu kayısılar tamamen el işçiliği ile üretilmektedir. El işçiliğinin sağlıksız, pahalı, kalitesiz ve rantabl olmaması nedeniyle, alışılagelmiş usullerin yerine daha çağdaş ve teknik uygulamaları ortaya koyma gereği meydana çıkmıştır. Bu güne kadar islimlenerek tüketime sunulan kayısıların önemli bir aşaması; işçilik bakımından uzun süreli ve ürünün maliyetini artıran işlem olan, kayısının isimlendikten sonra çekirdeğinin çıkarılması işlemidir. Daha önce bir benzeri yapılmamış olan bu çalışmada, kayısının standart özellikleri bozulmadan hijyenik, ekonomik ve rantabl olarak çekirdeğinin çıkarılmasını sağlayacak bir makine imal edilmiştir. Geleneksel el işçiliğine kıyaslaIV daha verimli çalışan bu makine, işçilik giderlerini önemli ölçüde düşürüp kaliteyi yükseltmektedir. Bu çalışmada; işleme metoduna uygun olarak kayısının nihai yapısını bozmadan çekirdeğinin çıkarılması denenmiş ve bu aşamada hijyen, verim, ekonomi ve zaman bakımından geleneksel el işçiliği Oe karşılaştınlmıştır. Ayrıca makinenin tahrik motoru Turbo C kaynaklı bir bilgisayar programı ile kontrol edilmiş yani sistem bilgisayar ile desteklenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kayısı, Kayısı Çekirdeği, Otomasyon

SUMMARY Master Thesis COMPUTER AIDED AUTOMATION OF FUMED APRICOT SEEDS EXTRACTION Yusuf ER Fırat University Graduate School of Natural and Aplîied Sciences Deparatent of Metallurgy Education 2002, Page: 54 Most of the apricot cultivated in Malatya (M), Elazığ (E) and Erzincan (Er) proviences in eastern Anatolia is delivered after fumed by sulphurdioxide gas. These apricots which constitute an important part of dried apricot production in Turkey and the rest of the World, are produced completely by hand works. People have been searching more contemporary styles instead of accustomed styles for along times, because hand products are not healthy» expensive and bad quality. Extraction process of fumed apricot seed is rather troublesome and takes for a long time which increases cost in fumed apricot production. In this study, we fabricated a machine that has process extraction of fumed apricot seed in economical, hygienic process without destruction of standard general composition of wet apricot. To our knowledge, a similar work has been never fabricated hither to compared with traditional hand workers, the process in the machine is less expensive and workers are reduced from four to one to produce equal work. We aimed and tried to operate different qualityVI ami size apricots in M, E, Er region by the fabricated machine. In the study, we tried to operate extraction automation of fumed apricot seed within standard characteristics without destructing physical composition of apricot and it was compared with traditional hand workers in terms of hygiene, profit of efficiency, economy and time. In addition, engine of machine was checked by Turbo C sourced programmed and was supported by a computer. Key Words : Apricot, Apricot seed, Otomation
Computer aided, automation of fumed apricot stone extraction
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering