Ergonomi Eğitiminin Kas İskelet Sistemi Ağrısı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi: Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreterlik Bölümü Örneği - Yaraşır, Ezgi; Duru, Elif; Şahin, Elif (Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2025)
AMAÇ: Bu calisma tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programı öğrencilerinde kas iskelet sistemi ağrılarının görülme sıklığını belirlemek, öğrencilere verilen ergonomi eğitiminin kas iskelet sistemi ağrılarına etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Müdahale tipteki bu araştırmanın evrenini 281 katilimci oluşturmuştur. Çalışmada, veri toplamak için Sosyodemografik Bilgi Formu, İskandinav Kas İskelet Sistemi Anketi ve Vizüel Analog Skala kullanılmıştır. Anket formu yüz yüze anket tekniği ile doldurulmuştur. Ergonomi eğitimi öncesinde yapılan anket çalışması, eğitimden üç hafta sonra tekrarlanmıştır. Araştırma verileri, IBM SPSS 29 programında değerlendirilmiştir. Değişkenlerin özelliklerine göre yüzde, ortalama, Wilcoxon Signed Rank testi, McNemar testi kullanılmıştır. BULGULAR: Katılımcıların yaş ortalaması 20,2±1,8 (minimum: 18, maksimum: 34) olup, %64,1'i (n=91) kadındır. Bu çalışmada, katılımcıların en sık ağrı yaşadıkları bölgelerin bel, sırt ve boyun olduğu saptanmıştır. Katılımcılara eğitim öncesi ve sonrası yapılan değerlendirmelerde Görsel Analog Skala ile ölçülen boyun, bel ve sırt ağrısı düzeylerinde azalma olduğu; ancak bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (p>0,05). Katılımcıların eğitim öncesindeki ergonomik bilgileri değerlendirildiğinde, eğitim öncesinde %26,8'inin bilgi sahibi olduğu, eğitim sonrasında ise bu oranın %88,0'e yükseldiği bulunmuştur (p<0,001). Son on iki ayda omuz ve bel ağrısı prevalansında, ergonomi eğitimi sonrasında eğitim öncesine göre anlamlı olarak azalmıştır (p<0,05). Son yedi günde dirsek ve bel ağrısı prevalansında, ergonomi eğitimi sonrasında katılımcılarda istatistiksel olarak anlamlı azalma görülmüştür (p<0,05). SONUÇ: Sonuç olarak bu çalışmada ergonomi eğitimi sonrasında kas iskelet sistemi ağrısı prevalansının azaldığı fakat ağrı yoğunluğunda bir değişme olmadığı saptanmıştır. Ayrıca bireylere verilen eğitim sonrası bireylerin farkındalığı ve bilgilerinin arttığı görülmüştür. Dolayısıyla gerek sağlık hizmetlerinde kaliteyi, verimliliği ve etkinliği sağlamak gerekse kendi sağlıklarını korumak adına geleceğin sağlık çalışanı olacak tıbbi sekreterlik öğrencileri üzerinde yapılacak ileri araştırmalara ışık tutacaktır.

AIM: This study aims to assess the prevalence of musculoskeletal pain among students in the medical documentation and secretarial program and to evaluate the impact of ergonomics training on such pain. MATERIAL AND METHOD: This intervention-type study comprised 281 participants. Data was collected utilizing a Sociodemographic Information Form, the Nordic Musculoskeletal Questionnaire, and the Visual Analog Scale. The survey, administered prior to the ergonomics training, was replicated three weeks subsequent to the program. The Wilcoxon Signed Rank test, and the McNemar test were used according to the variables. RESULTS: The mean age of the study participants was 20.2±1.8 (minimum: 18, maximum: 34), with 64.1% (n=91) female. This study showed the low back, back, and neck as the regions where participants most frequently experienced pain. The assessments conducted on participants before and after the training showed a reduction in neck, low back, and back pain levels as measured by Visual Analog Scale; however, this difference was not statistically significant (p>0.05). When evaluating the participants' ergonomic knowledge prior to the training, it was found that 26.8% had information before training, which rose to 88.0% following to the training (p<0.001). The last twelve months prevalence of shoulder and low back pain significantly decreased following the ergonomics training in comparison to the pre-training period (p<0.05). The last seven days prevalence of elbow and low back pain statistically significant reduction in was seen in participants following the ergonomics training (p<0.05). CONCLUSION: This study concluded that the prevalence of musculoskeletal discomfort diminished following ergonomics instruction, although there was no change in pain intensity. Moreover, people showed improved awareness and understanding following the training. Consequently, it will shed light on future study concerning medical secretarial students, who will evolve into healthcare professionals, to ensure quality, efficiency, and effectiveness in healthcare services while protecting their own health.
Assessing the Impact of Ergonomics Training on Musculoskeletal Pain: A Study of the Medical Documentation and Secretarial Department
Keywords: Work and Occupational Diseases; İş ve Meslek Hastalıkları; Clinical Sciences (Other); Klinik Tıp Bilimleri (Diğer)