ÇELİĞİN METAL KAPLAMA YÖNTEMİYLE KOROZYONA KARŞI KORUNMASINDA ALÜTASYON TEKNİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - MURATOĞLU, MEHTAP (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi ÇELİ?İN METAL KAPLAMA YÖNTEMİYLE KOROZYONA KARŞI KORUNMASINDA ALÜTÂSYON TEKNİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Mehtap MURATO?LU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Estitûsü Metal Eğitimi Anabilirn Dalı 1994, Sayfa: 126 Korozyon, metallerin ortamla teması sonucu, " metal- arayüzey- ortam" üçlüsünün etkileşimi ile arayüzeyde oluşan bir bozunmadır. Korozyondan korunma önlemlerinin temelinde de bu üç elemanın özeliklerini ve birbirleriyle ilişkilerini iyi bilmek ve gerekli değişiklikleri gerçekleştirmek yatar. Metallerin ortama daha dayanıklı kılınması için, korozyon yapıcı etkenlerin kontrol altına alınması yanında, arayüzeyi, değişik malzemelerle kaplamak bu tür önlemlerin başında gelmektediş? '".XMetalik kaplamalar; korozyondan koruma, bakım, onarım harcamalarının azaltılması, ürün kalitesinin yükseltilmesini ve malzeme tasarrufu sağlama açısından büyük önem taşırlar. Bu amaçlar tercih edilen kaplama metallerinden biri de alüminyumdur. Bu metalin kullanımı ile korozyon etkisinin oluşturacağı makina, malzeme, enerji ve iş gücü kayıpları önlendiği gibi dekoratif bir görünüm de elde edilebilmektedir. Bu çalışmada çelik üzerine Âl kaplama yöntemi, endüstriyel önemi açısından "sıcak daldırma" ve "püskürtme" yöntemleri esas olmak üzere incelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde; çelik malzemeler için kaplama gereksiniminin anlatıldığı genel giriş, ikinci bölümde; alüminyum metalinin genel özellikleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; kaplama öncesi işlemler, dördüncü bölümde; kaplama yöntem ve teknikleri ve beşinci bölümde de; kaplama uygulamaları açıklanmıştır. Altıncı bölümde; alüminyum kaplı malzemelerin kullanım üstünlükleri, yedinci bölümde; deney çalışmaları incelenmiş ve sekizinci bölümde de sonuç ve öneriler verilmiştir. "\<4 A ? - -A
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering; Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering