Şevket Bulut'un Hayatı ve Hikâye Anlayışı - Karabulut, Mustafa (My University, 2002)
Türk edebiyatında hikâye önemli bir yer tutmaktadır. Edebiyatımızda birçok ünlü hikayeciyle karşılaşmaktayız: Ahmet Mithat Efendi, Ömer Seyfettin, Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal vb. Şevket Bulut, yazdığı gerçekçi hikayeleriyle kendini Anadolu insanının savunucusu olarak tanıtmaktadır. Şevket Bulut'un hikâyelerinde yer alan konu ve temaları şöyle sıralayabiliriz: İnançlar, kültürel değişim, ağalık, eşkıyalık, halk hekimliği, misafirperverlik, çocuk problemi, aşk, sevgi, namus, ahlâk, ölüm, yalnızlık, tabiat, dolandırıcılık, çıkarcılık, mertlik. Şevket Bulut, hikâyelerinde hikâyeyi oluşturan unsurlara çok dikkat etmektedir. Hikâyelerde, olay örgüsü, zaman, mekân, şahıs kadrosu, kurgu, bakış açısı ve anlatım tekniği, dil ve üslûp özellikleri gibi unsurlar titizlikle ele alınmıştır.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri