KEBAN BARAJ GÖLÜNDE (ELAZIĞ-TURKEY) FARKLI TİP SEPETLERLE BALIK AVCILIĞINDA YAKALANAN KARABATAK KUŞUNA (PHALACROCORAX CARBO) AİT VAKA TAKDİMİ - Ateşşahin, Tuncay; Duman, Erdal (E-Journal of New World Sciences Academy, 2018)
Bu çalışma Temmuz 2012- Mart 2013 ve Temmuz 2013- Mart 2014 yılları arasında iki avcılık sezonunda yapılmıştır. Araştırmada iki farklı tipte (A, B tipi), üç farklı derinliklerde (5-10, 11-15 ve 16-20m) ve mevsimlere göre farklı tip sepetlerle yapılan avcılıkta yakalanan Phalacrocorax carbo kuşunun yakalanmalarına ait değerlendirmeler yapılmıştır. Bu sepet modellerinden ıskarta tür olarak Phalacrocorax carbo türüne ait karabatak kuşu kazaren yakalanmıştır. Buna göre iki avcılık sezonunda A tipi sepetlerden 17 adet, B tipi sepetler ile 5 adet yakalanmıştır. Derinliklere göre yakalanan Phalacrocorax carbo âdeti 5-10m’de 13 adet, 11-15m’de 8 adet ve 16-20 metreler arasında ise 1 adet, toplamda 22 adet karabatak kuşu yakalanmıştır. Ayrıca mevsimlere göre değerlendirildiğinde en fazla yakalanma adeti kış aylarında (12), ilkbahar (5), sonbahar (4) ve yaz aylarında (1) adet yakalandığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre içsularda Phalacrocorax carbo türü besin aramak için suya daldığı ve bu sırada av aracına ıskarta tür olarak girdiği tespit edilmiştir.