Depreme dayanıklı yapı tasarımında düzeltilmiş bang-bang kontrol algoritmasının uygulanması - Alli, Hasan; Yakut, Oğuz (My University, 2001)
Depreme dayanıklı yapı tasarımı için geliştirilen birçok kontrol sisteminde kararlılık ve gürbüzlük özelliğinden dolayı, yıllarca LQR (Lineer Quadratik Regülatör) kullanılmıştır. Ancak, yapılan simulasyon. laboratuvar deneyleri ve tam-ölçekli uygulamalarda; titreşim genliklerinin zaman düzlemindeki tepelerin düşürülmesi, lineer geri-beslemeli kontrol kanunları ile zor olduğu görülmüştür. Ayrıca, bu tür kontrol tasarımında kontrol değişkenleri üzerindeki sınırlamalar genellikle dikkate alınmazlar. Diğer taraftan, birçok alanda başarı ile uygulanan ve bang-bang kontrol kanunu olarak adlandırılan bir başka optimum kontrol kanunu, depreme dayanıklı yapı tasarımında yeterince yerini alamamıştır. Bu çalışmanın amacı, yapıların aktif kontrolü için optimum bang-bang kontrol prensibine dayanan uygulanabilir bir kontrol kanunu sunmaktır. Sayısal uygulama için 1999 Düzce-Bolu depreminin Düzce kaydının doğu-batı ivme bileşeni dinamik etki olarak kullanılmıştır. LQR ve düzeltilmiş bang-bang kontrol kanunu uygulanan yapının cevapları grafiksel olarak sunulmuş ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi