İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Matematiksel Modelleme Özyeterliklerinin Belirlenmesi - Erdogan, Fatma (My University, 2019)
Matematiksel modelleme öğrencilerin matematiksel düşünme becerileri üzerinde olumlu etkiye sahiptir ve bu becerilerin geliştirilmesi sürecinde öğretmenin rolü büyüktür. Öğretmenlerin matematiksel modelleme becerileri hakkındaki özyeterlik inançları, öğretmenlerin sınıf ortamındaki modellemeye yönelik performanslarını etkileyen önemli bir faktördür. Bu bağlamda, bu araştırmanın amacı, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının matematiksel modelleme özyeterlik inanç düzeylerini belirlemek ve matematiksel modelleme özyeterlik inançlarını cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından incelemektir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmaya, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinin İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı’nda öğrenim gören 206 ilköğretim matematik öğretmeni adayı katılmıştır. Araştırma verileri “Matematiksel Modelleme Özyeterlik Ölçeği” aracılığıyla toplanmıştır. Veri analizinde ANOVA ve t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının matematiksel modelleme özyeterlik inanç düzeylerinin orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulguları, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının matematiksel modelleme özyeterlik inançlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığını göstermektedir. Ayrıca, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının matematiksel modelleme özyeterlik inançlarının sınıf seviyesine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, dördüncü sınıf ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının matematiksel modelleme özyeterlik inançlarının birinci sınıflara göre anlamlı şekilde yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları doğrultusunda, öğretmen yetiştirme programlarında öğretmen adaylarının matematiksel modelleme özyeterlik inançlarını geliştirebilecekleri uygulamalara yer verilmesi önerilmektedir. Ayrıca, öğretmen adaylarının matematiksel modelleme özyeterlik inançları nitel yöntemlerle analiz edilerek daha ayrıntılı veriler elde edilen çalışmalar yapılabilir. Yapılacak araştırmalarda, ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının matematiksel modelleme özyeterlik inanç kaynakları incelenebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik