ELAZIĞ YÖRESİ BROYLER ÜRETİMİNDE MEVSİM KOŞULLARININ BROYLER PERFORMANSINA ETKİSİ - GÖKHAN, EMİN ERTAN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışma farklı mevsimlerin broyler üretiminde bazı verim özelliklerine etkilerini araştırmak ve üretimin hangi dönemde ekonomik olarak yapıldığını belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırma materyali ROSS PM3 olup, bu genotlp aynı kümeste yılın iki farklı döneminde (Haziran ve Kasım) kümese alınarak 42 günlük süre ile besiye tabi tutulmuşlardır. Araştırma sonunda Haziran ve Kasım dönemlerinde 6. hafta canlı ağırlık ortalamaları 1632.2 ± 9.06 ve 1838.4 ± 13.50 g olarak bulunmuştur. (p<0.01), Araştırma süresince kümes dışı ve yine 4. haftadan itibaren de kümes içi sıcaklık ortalamaları her iki dönemde istatistiki anlamda yüksek düzeyde önemli bir farklılık göstermiştir. (p<0.01). Altıncı hafta sonunda yemden yararlanma oram I. dönemde 1.88, il. dönemde 1.83 olarak tesbit edilmiştir. Ayrıca tüm üretim boyunca Haziran döneminde % 8.22' lik ölüm oranı belirlenirken, Kasım kasım döneminde bu oran % 7.46 olarak saptanmıştır. Araştırmada birinci dönem broyler verim indeksi 189 ikinci dönem ise 221 olarak tesbit edilmiştir. Araştırma dönemlerindeki üretimin ekonomik sonuçları olarak da, birinci ve ikinci dönemde toplam maliyet, bürüt kar, net kar ve kg başına net. kar değerleri sırasıyla 349 782 420 TL, 374 666 420 TL, 83 468 580 TL, 89 61 5 580 TL, 52 040 846 TL, 55 873 367 TL ve 10 930 TL, 10 951 TL olarak hesap edilmiştir.

The effect of seasonal conditions on fattennlng performance In broiler production In Elazığ. This study was carried out to investigate the effects of different seasons on some performance traits of broiler production and determinated the period in which the production can be done economically. Live material was consisted of ROSS PIİ3. This genotype was kept in the same poultry house for 42 days in june and November. It was found that, at the end of the week 6, average live weights were 1632.2 ± 9.06 and 1838.4+ 13.5 in the period of June and November respectively. The difference between two groups was found to be statistically significant (p<0.0l). Throughout the experiment, the average temperatures outside and Inside (from week 4) the poultry house were statistically significant in both period (p<0.0 1 ). At the end of sixth week feed efficiency was 1,88 and 1.83 In the first and second period respectively. Moreover, throughout the production, mortality was 8.2 % in june period whereas in november period, it was 7.46 %. Broiler efficiency factors were 189 and 221 in the first and second period respectively. As the economic outcome of the production In the experiment periods, total cost, gross and net profit and net profit per kg were found to be 349 782 420 TL, 374 666 420TL, 83 468 580 TL, 89 615 580 TL, 52 040 846 TL, 55 873 367 TL and 10930 TL- 10951 In the first and second period respectively.
The Effect of seasonal conditions on fattenning performance in broiler production in Elazığ
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine