TÜRKMEN YAZAR ÖVEZDURDU NEPESOV’UN “UZAK UZAK YILLAR” ROMANININ YAPI VE TEMA BAKIMINDAN İNCELENMESİ - Çağlar, Yasin; Özeren, Mehmet (My University, 2021)
Çağdaş Türkmen Edebiyatı’nın en önemli şair ve yazarlarından biri olan Övezdurdu Nepesov birçok şiir, roman, hikâye ve tiyatro gibi eserler vererek Çağdaş Türkmen Edebiyatı’nın gelişmesinde önemli rol üstlenmiştir. Türk dünyası ile ilgili şimdiye kadar birçok çalışma yapılmıştır. Ancak Övezdurdu Nepesov’un Türkmenistan’da tanınmasının yanıda Türkiye’de yeterince bilinmemesi münasebetiyle böyle bir çalışma ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çalışma ele alınırken roman inceleme yöntemlerinin dışına çıkılmadan geniş bir perspektifle çözümleme yapılmıştır. Övezdurdu Nepesov bu romanla Türkmen sosyo-kültürel hayatına, tarihine ışık tutmuş ve modernist bir anlayışla Türkmen romanının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Romanın başkarakteri olan İlaman’ın başınden geçen olaylar kronojik zaman dilimi içinde ele alınmıştır. Böylece zaman çizgisi roman karakterlerine ayak uydurarak tarihin akışı değiştirilmemiş, zaman ve mekan olduğu gibi kalmıştır. Övezdurdu Nepesov’un “Uzak Uzak Yıllar” adlı romanında Türkmen coğrafyasında 2. Dünya Savaşının getirdiği yosullaşmayla birlikte ahlaki çöküşün yansıması anlatılır. Problematik olaylar, romanın baş karakteri aracılığıyla duygusal epizotlar halinde karşımıza çıkar. Romanda toplumsal olayların sonucu olan trajik kırılmalara değinilerek romantik bir hava verilmiştir. Tematik kurgu yüklenirken şahıslar üzerindeki yansımalar dikkat edilip aksettirilmiş ve romantik yaklaşımlara ulaşılmıştır. Şahıslar mekanın dışında hareket etmeyerek tarihi vak’a zuhur etmiş. Böylece itibarî alem sanatsal görüngü halinde olay ve kişiler üzerindeki psikolojik unsurları seçebilme ayrımı elde edilmiştir. Son olarak roman bölümler halinde irdelenip bir çıkarım elde edilmiştir.
Keywords: Türkmen Edebiyatı; Övezdurdu Nepesov; Yapı ve Tema