ASİMETRİK ALTI FAZLI ASENKRON MOTORUN UZAY VEKTÖR PWM İLE DOĞRUDAN MOMENT KONTROLÜ - SARIGÜL, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Çok fazlı asenkron motorlar üç fazlı asenkron motorlara göre daha verimli olmaları, boşta veya yük altında daha düşük akım çekmeleri, güç taşıma kapasitelerinin daha yüksek olması nedeniyle yüksek güç ve moment gerektiren uygulamalarda daha fazla tercih edilir. Alternatif akım veya doğru akım motorlarından yüksek verim alınabilmesi için kontrol yöntemlerine ihtiyaç vardır. Bu amaçla günümüzde birçok kontrol yöntemi kullanılmaktadır. Asenkron motorları avantajlı hale getiren de vektörel kontrol yöntemlerinin ortaya çıkması olmuştur. Teknolojinin gelişimiyle birlikte kontrol yöntemleri üzerine çalışmalar da yoğunlaşmıştır. Bu tez çalışmasında öncelikle geleneksel üç fazlı asenkron motor ile altı fazlı asenkron motorun karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Her iki motor da aynı şartlar altında çalıştırılmış ve altı fazlı asenkron motorun üç fazlı asenkron motora göre avantajları benzetim modelleri ile gösterilmiştir. Asıl olarak asimetrik altı fazlı asenkron motorda doğrudan moment kontrol gerçekleştirilmiştir. Doğrudan moment kontrol yönteminde histerezis bant ve seçim tablosu yerine uzay vektör darbe genişlik modülasyon tekniği kullanılmıştır. Motorun kontrolsüz ve kontrollü modelleri Matlab/Simulink ortamında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre uzay vektör darbe genişlik modülasyon tekniği ile doğrudan moment kontrol yöntemi altı fazlı asenkron motora başarıyla uygulanmıştır. Farklı hız değerlerinde yük altında veya yüksüz durumlarda sistem tepkisi hızlı ve en az hata ile gerçekleştiği gözlemlenmiştir.

Multi-phase induction motors are more preferred in applications that require high power and torque because they are more efficient than three-phase induction motors, have lower current values at no load or under load, and have higher power carrying capacities. Control methods are needed to obtain high efficiency from alternating current or direct current motors. For this purpose, many control methods are used today. It was the emergence of vector control methods that made induction motors advantageous. With the development of technology, studies on control methods have also intensified. In this thesis, firstly, a comparative analysis of a conventional three-phase induction motor and a six-phase induction motor has been made. Both motors were operated under the same conditions and the advantages of the six-phase induction motor over the three-phase induction motor were shown with the graphs formed as a result of the simulation models. In fact, direct torque control is realized in an asymmetric six-phase induction motor. Space vector pulse width modulation technique is used instead of hysteresis band and selection table in direct torque control method. The uncontrolled and controlled models of the motor were realized in Matlab/Simulink package. According to the graphical results obtained, the direct moment control method with the space vector pulse width modulation technique was successfully applied to the six-phase induction motor. It has been observed that the system response occurs quickly and with minimal errors in situations under load or without load at different speed values.
Direct torque control of asymmetric six phase induction motor with space vector PWM
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği