Et ve Et Ürünleri Harcında Kullanılan Bazı Bitkisel Ürünlerin Histolojik Yapıları - Tonbak, Fadime; Yalçın, Mehmet Hanifi; Demir, Pelin (My University, 2021)
Bu çalışmada et ve et ürünleri harcına karıştırılmış çeşitli un, bitki ve baharatların hayvansal dokulardan ayrıştırılmasının kolaylaştırılması\ramaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan kırmızı et, un, bitki ve baharatlar şehir merkezindeki satış noktalarından temin edilmiştir. Bitkisel\rkökenli katkılar, et ürünlerine katıldığı büyüklükte kıyılarak %10 oranında sığır eti kıymasına karıştırılmış ve hematoksilen -eozin boyama\ryöntemi ile histolojik incelemeleri yapılmıştır. Bitkisel dokularda kendine özgü şekilleriyle hücre duvarları ve farklı plastit yapıları\rgörülürken, iskelet kasının enine kesitlerinde sarkolemin altında birden fazla çekirdek, boyuna kesitlerinde ise düzenli bantlaşma bulguları\rdikkat çekmektedir. Sonuç olarak, et ve et ürünlerinde kullanılan bazı baharatların doğru tespitinin yapılabilirliği test edilmiştir. Mikroskop\ralanında her zamankinden daha fazla baharat tespit edilmesi, bozulan koku, tat ve rengi dengelemek adına bazı hilelerin olabileceğini akla\rgetirmelidir.
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Veterinerlik