GLOKOM TEDAVİSİNDE KULLANILAN TİMOLOL, BETAXOLOL VE KERTEOLOL'UN PULMONER FONKSİYONLAR ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - YILMAZ, TURGUT (Fırat Üniveristesi, 1999)
Çeşitli glokom olgularında göz içi basıncını kontrol etmek için kullanılan beta- bloker ilaçların burun mukozasından emilimi ile pulmoner yan etkiler de dahil olmak üzere çeşitli sistemik yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada topikal olarak kullanılan timolol, betaxolol ve karteololün pulmoner fonksiyonlara etkileri solunum fonksiyon testleri (SFT) ile araştırıldı. Bu amaçla PAAG tanısı ile halen topikal beta-bloker kullanan 20 kişilik bir çalışma grubu oluşturuldu. Çalışma grubu oluşturulurken anamnezlerinde kronik astım ve obstrüktif akciğer hastalığı olanlar, akciğer fonksiyonlarını etkileyebilecek ilaç kullananlar ve sigara içenler çalışma kapsamına dahil edilmedi. Çalışma grubundaki hastalara 1 ay süre ile topikal % 0.5 timolol tedavisi uygulandıktan sonra SFT yapılarak kaydedildi. Daha sonra glokom biriminde göz muayenesi yapılarak ilacı değiştirildi ve topikal % 0.5 betaxolol tedavisine geçildi. Bir ay sonra spirometrik testler tekrarlanarak kaydedildi. Hasta glokom biriminde değerlendirilerek çalışma grubunda uygulanan son ilaç olan % V lik karteolol tedavisine geçildi, bir aylık karteolol tedavisini takiben spirometrik testler yinelendi. FVC, FEV1/FVC ve PEFR ölçüm değerlerinin istatistiki olarak irdelenmesinde üç ilaç arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Topikal timolol uygulanan hasta grubunda FEV1 parametresi gerçek değerler ortalaması 1.84±0.23 İt. iken betaxolol grubunda 2.06+0.29 İt. ve karteolol grubunda ise 2.01 ±0.14 It.olarak bulunmuştur. FEV1 parametresinde topikal timolol uygulanımı ile betaxolol uygulanımı arasında istatistiki olarak anlamlı fark elde edildi (p<0.05). Benzer şekilde topikal timolol kullanımı ile karteolol kullanımı arasında da FEV1 parametresine göre istatistiki olarak anlamlı fark elde edildi (p<0.05). Topikal betaxolol kullanımı ile karteolol kullanımı arasında FEV1 parametresi bakımından istatistiki bir fark görülemedi (p>0.05). FEF 25-75 parametresi gerçek değerler ortalaması timolol grubunda 2.52±0.36 İt/sn iken betaxolol grubunda 2.97±0.60 İt/sn ve karteolol grubunda ise 2.76±0.55 İt/sn olarak bulunmuştur. FEF 25-75 parametresi bakımından timolol grubu ile betaxolol grubu arasında istatistiki olarak anlamlı farklılıklar bulundu (p<0.05). Timolol grubu ile karteolol grubu arasında ise istatistiki olarak anlamlı farklılık bulunamadı (p>0.05). Topikal betaxolol kullanımı ile karteolol kullanımı arasında da FEF 25-75 parametresi bakımından istatistiki bir fark bulunamadı (p>0.05). 37
Keywords: Göz Hastalıkları; Eye Diseases