HAZAR GÖLÜ (ELAZIĞ) EPİPELİK VE EPİFİTİK DİYATOMELERİNİN TAKSONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ - ARSLAN, EMRE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Elazığ Hazar Gölünde yapılan bu çalışmada gölün epipelik ve epifitik diyatomeleri incelenmiştir. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan ve bölgenin önemli yüzey su kaynaklarından olan Hazar Gölü rekreasyon amacı ile bölge için önemli bir potansiyel oluştururken yapılan balıkçılık faaliyetleri ile de bölge için önemli ekonomik kaynak oluşturmaktadır. Son yıllarda göl etrafında oluşan turizm alanları ve bölgede meydana gelen depremlerin, diyatomeler üzerindeki etkileri bu çalışmada incelenmiştir. Tektonik hareketlerin görüldüğü bölgemizde su kaynaklarının da yapısının değişebileceği ve bu değişikliklerin de içerisinde yaşayan organizmaların kompozisyonunu değiştirebileceği düşünülmektedir. Sucul ortamların önemli organizmaları olan diyatomeler de bu değişikliklerden etkilenmektedir. Yapılan bu çalışmada, Hazar Gölü epipelik ve epifitik diyatome florasının 28 genusa ait 49 tür ile temsil edildiği tespit edilmiştir. Gölde, Cymbella (4 spp.), Epithemia (5 spp.) ve Navicula (7 spp.) sayıca en fazla tür ile temsil edilen cinslerdir. Hazar Gölünde tespit edilen bu türlerin büyük çoğunluğunu kozmopolit türlerden meydana geldiği belirlenmiştir. Hazar Gölü'nde belirlenen türlerin bazılarının oligotrof karakterli alkali suları yaşam alanı olarak tercih eden türler olduğu görülmüştür. Hazar Gölü epipelik ve epiftik diyatome florasında bu türlerin bulunuşu ve göl suyunun kimyasal yapısının ortaya konulduğu diğer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırıldığında, gölün elektrolit içeriğinin fazla ve oligotrof karakterde olduğu değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Hazar Gölü, Alg, Diyatome, Bacillariophyta

In this study conducted in Elazığ Hazar Lake, the epipelic and epiphytic diatoms of the lake were examined. Located in the Eastern Anatolia Region and being one of the important surface water resources of the region, Hazar Lake constitutes an important potential for the region with recreational purposes and also constitutes an important economic resource for the region with the fishing activities. The effects of the tourism areas formed around the lake in recent years and the earthquakes that occurred in the region on diatoms were examined in this study. It is thought that the structure of the water resources in our region, where tectonic movements are observed, may change and these changes may change the composition of the organisms living in them. Diatoms, which are important organisms of aquatic environments, are also affected by these changes. In this study, it was determined that the epipelic and epiphytic diatom flora of Hazar Lake is represented by 49 species belonging to 28 genera. In the lake, Cymbella (4 spp.), Epithemia (5 spp.) and Navicula (7 spp.) are the genera represented with the highest number of species. It was determined that the majority of these species detected in Hazar Lake are cosmopolitan species. It has been observed that some of the species determined in Lake Hazar are oligotrophic species that prefer alkaline waters as their habitat. When the presence of these species in the epipelic and epiphytic diatom flora of Lake Hazar and the results of other studies revealing the chemical structure of the lake water are compared, it is evaluated that the electrolyte content of the lake is high and oligotrophic. Keywords: Elazig, Hazar Lake, Algae, Diatoms, Bacillariophyta
Taxonomic investigation of epipelic and epiphytic diatoms in Lake Hazar (Elazığ)
Keywords: Biyoloji