METABOLİK SENDROM OLUŞTURULMUŞ RATLARIN KARACİĞER, YAĞ DOKUSU VE SERUMLARINDA DESNUTRİN İLE CHEMERİN EKSPRESYONLARININ ARAŞTIRILMASI - YILMAZ, MUSA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Prevalansı Dünya genelinde hızla artan metabolik sendrom (MetS), diyabet ve kalp damar sistemi hastalıklarıyla yakından bağlantılı önemli bir halk sağlığı sorunudur. MetS etyopatogenezinde inflamasyon, insülin direnci, dislipidemi ve peptid yapılı hormonlar gibi çeşitli faktörler olduğu öne sürülse de, altta yatan mekanizmalar henüz tam olarak aydınlığa kavuşturulamamıştır. Bu nedenle bu çalışmada, MetS oluşturulan ratların karaciğer ve yağ dokularında; adipoz trigliserit lipaz (Desnutin/ ATGL) ve chemerin hormonlarının ekspresyonlarının nasıl değiştiğini ve bu değişimin sistemik dolaşımdaki yansımalarının nasıl olduğunu araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 8 haftalık yaklaşık 260-290 gram ağırlığında Sprague Dawley cinsi 14 adet rat kullanıldı. MetS grubu ratlar deney boyunca standart rat yemi ve içme suyuna katılan %10 fruktoz ile ad libitum olarak beslenirken, kontrol grubu ratlara sadece standart rat yemi verildi. Rutin biyokimyasal parametreler otoanalizörde ölçüldü. Dokuların ve serumların chemerin, Desnutin/ ATGL ve insülin düzeyleri enzyme-linked immunosorbant assay (ELISA) yöntemiyle ölçüldü. HOMA-IR düzeyleri formül kullanılarak hesaplandı. MetS grubunda serum glukoz, ALT, AST, trigliserit, LDL-K, total kolesterol, insülin, HOMA-IR ve chemerin düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek iken (P <0.05), serum HDL-K ve Desnutin/ ATGL düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde düşük olduğu tespit edildi (P <0.05). Ayrıca MetS grubundaki ratların karaciğer ve yağ dokularındaki Desnutin/ ATGL ekspresyonlarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düştüğü (P <0.05), karaciğer ve yağ dokusu chemerin düzeylerinin ise anlamlı bir şekilde yükseldiği tespit edildi (P <0.05). Sonuç olarak, MetS; chemerin miktarlarının artmasına, Desnutin/ ATGL miktarlarının ise azalmasına neden olmaktadır. Dolayısı ile bu iki hormonun MetS'in patogenezinde doğrudan rol aldığını ve bu bulguların MetS'in altında yatan mekanizmaların aydınlatılmasına yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: Metabolik Sendrom, chemerin, Desnutin/ ATGL, karaciğer ve yağ doku

The metabolic syndrome (MetS) with an ever increasing prevalence around the world is a public health problem directly related to diabetes and cardiovascular system diseases. Although it is asserted that there are various factors such as inflammation, insulin resistance, dyslipidaemia, and peptide hormone in MetS etiopathogenesis, the underlying mechanisms have not been fully clarified yet. Therefore, in this study we aimed to investigate how the expressions of adipose triglyceride lipase (Desnutrin/ATGL) and chemerin hormones change and how the reflections of this change in the systemic circulation are in liver and adipose tissues of rats with MetS. In this study 14 eight weeks of age Sprague Dawley rats with a weight of about 260-290 gr were used. Whilst rats were being fed ad libitum with standard rodent chow and 10% fructose added to the potable water during the experiment, the rats in control group were given only rodent chow. Routine biochemical parameters were measured by using autoanalyzer. Levels of chemerin, Desnutrin/ATGL and insulin of tissues and serums were measured by using enzyme-linked immunosorbant assay (ELISA) technique. HOMA-IR levels were calculated benefiting from formula. Whilst levels of serum glucose, ALT, AST, triglyceride, LDL-K, total cholesterol, insulin, HOMA-IR and chemerin are high (P <0.05) in a statistically significant way, levels of HDL-K and Desnutrin/ATGL were determined low (P <0.05) in a significant way compared to the control group. Furthermore, it was determined that the expressions of Destunrin/ATGL in liver and adipose tissues of rats in MetS group decreased in a statistically significant way compared to the control group (P <0.05), the chemerin levels of liver and adipose tissue increased in a statistically significant way (P <0.05). Consequently, MetS causes chemerin amounts to increase, Desnutrin/ATGL amounts to decrease. Therefore, we consider that these two hormones take part in pathogenesis of the MetS directly and these findings can help to clarify the mechanisms underlying the MetS. Key words: Metabolic syndrome, chemerin, desnutrin/ATGL, liver, adipoz tissue
Investigation of serum, liver and adipose tissues desnutrin with chemerin expressions in rats with ınduced metabolic syndrome
Keywords: Biyokimya