Köpeklerde akrilik,sert dişçi alçısı ve normal alçı kullanılarak tam pin (Bilateral) yöntemiyle deneysel yapılan eskternal fikzasyonla tiba-fibula kırıklarının sağlatımı - Canpolat, İ.; Bulut, S.; Kılıç, Ş.; Han, M.c. (My University, 1997)
Bu çalışma değişik yaş ve cinsiyetle 15 köpekte gerçekleştirildi. Deneysel olarak sol bacakla medial taraftan dial'izcr transversal osteolomi yapılarak tibin-fibula kırığı oluşturuldu. Oluşturulan kırık hattında proksimal ve distale 2 adet 3mm'lik sleinman pini tam pin (bilateral) yöntemiyle matkapla yerleştirildi. Serbest pin uçları, plastik enjektör içinde 5 olguda akrilik. 5 olguda sert dişçi alçısı 5 olguda normal alçı ile tespit edildi. Tüm olgularda eksternal fikzasyon 30 gün sürdürüldü. Akrilik kullanılan olgularda 30 gün süreyle lanı bir rijid redüksiyon sağlandı ve apereyde bozulma görülmeden normal kallus oluşumu görüldü. Seri alçı kullanılan 3 olguda aperey bozulmadan normal kallus oluşumu görüldü. Biri lateralde ve diğeri medialde alçı barları kemirilen 2 olguda barlar yerinden çıktı. Karşıdaki diğer bar yelinde kaldığı için bir olguda fikzasyon bozulmadan normal kallus oluşumu, diğer olguda angulasyonla kaynama görüldü. Normal alçı grubunda sadece I olguda aperey bozulmadan normal kallus oluşumu görüldü. Üç olguda lateral barların kemirilmesi neticesinde fikzas¬yonla kaynama, diğer üçünde nonunion şekillendi. Çalışmada 6 pin yolu enfeksiyonu, 4 pinde gevşeme, 7 pin etrafında pcrioslal reaksiyon ve 2 pinde eğilme gibi komplikasyonlar görüldü. Sonuç olarak ergin köpeklerde diafizer tibia-fibula kırıklarında akrilik barla eksternal fikzasyonunun diğer eksternal fikzasyon yöntemlerine alternatif olarak kullanılabileceği, normal alçıyla fikzasyonun güvenilir olmadığı kanısına varıldı.
Keywords: Tibia; köpek; fibula; köpek hastalıkları; kırıklar; kırık tesbiti