DÜZENLİ EGZERSİZ YAPAN BİREYLERİN BİGOREKSİYA EĞİLİMLERİ VE BENLİK SAYGISI TUTUMLARININ İNCELENMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - BERK, GÖNÜL (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bigoreksiya, diğer bir ifadeyle kas dismorfisi, beden dismorfik bozukluğun bir alt türü olarak tanımlanmakta ve çoğu zaman yeme bozukluklarıyla birlikte değerlendirilmektedir. Bu bozuklukta birey, fiziksel olarak normal ya da ileri düzeyde kaslı bir yapıya sahip olmasına rağmen, kendisini yetersiz, küçük ve zayıf algılamakta ve bedenine ilişkin gerçekçi olmayan olumsuz değerlendirmelerde bulunmaktadır. Benlik saygısı ise bireyin kendisine ilişkin algı, değerlendirme ve duygularını kapsayan; kişinin kendini ne ölçüde değerli, yeterli ve kabul edilebilir gördüğünü ifade eden önemli bir psikolojik yapıdır. Bireyin benlik saygısı, olduğu kişi ile olmak istediği kişi arasındaki algılanan fark doğrultusunda şekillenmekte ve bu sürece eşlik eden duygusal tepkilerle ilişkilendirilmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, Elazığ ili merkezinde bulunan spor salonlarında düzenli olarak spor yapan bireylerin bigoreksiya eğilimleri ile benlik saygısı düzeylerini incelemek ve bu iki değişken arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Bu doğrultuda, spor yapan bireylerin bigoreksiya eğilimleri ile benlik saygıları arasındaki tutum ve etkileşimlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın evrenini, Elazığ il merkezinde faaliyet gösteren spor salonlarında düzenli egzersiz yapan toplam 251 birey oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından hazırlanan 10 soruluk kişisel bilgi formu ile Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Veri analiz sürecinde öncelikle normallik varsayımı test edilmiş ve verilerin parametrik test koşullarını sağladığı belirlenmiştir. İstatistiksel analizlerde gruplar arasındaki farklılıkların belirlenmesi amacıyla anlamlılık düzeyi (p<0.05) olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda benlik saygısının doğrudan bigoreksiya eğilimini belirleyen bir faktör olmadığı; ancak spor yapma süresi ve motivasyon gibi değişkenlerle etkileşim içinde psikolojik iyi oluş üzerinde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Anahtar kelimeler: Bigoreksiya, benlik saygısı, kas dismorfik bozukluğu, fitness merkezleri,

Bigorexia, also known as muscle dysmorphia, is defined as a subtype of body dysmorphic disorder and is frequently evaluated together with eating disorders. Individuals with this condition tend to perceive their bodies as small, weak, and inadequate despite having a normal or even highly muscular physique, and they develop unrealistic negative body evaluations. Self-esteem, on the other hand, is a significant psychological construct that reflects an individual's perceptions, evaluations, and emotions regarding the self, as well as the extent to which one perceives oneself as valuable, competent, and acceptable. Self-esteem is shaped by the perceived discrepancy between who the individual currently is and who they aspire to be, and it is closely associated with the emotional responses accompanying this comparison. The primary aim of this study is to examine the levels of bigorexia tendencies and self-esteem among individuals who engage in regular physical exercise at fitness centers located in the city center of Elazığ, and to determine the relationship between these two variables. In this context, the study seeks to identify the interaction between bigorexia tendencies and self-esteem levels in individuals who regularly participate in sports activities. The population of the study consists of 251 individuals who regularly exercise at fitness centers operating in the city center of Elazığ. Data were collected using a 10-item personal information form prepared by the researcher and the Depression, Anxiety, and Stress Scale. The obtained data were analyzed using the SPSS 26.0 statistical software package. Prior to statistical analyses, normality tests were conducted and the data were found to meet the assumptions required for parametric testing. In all statistical analyses, the level of significance was set at (p<0.05) to determine differences between groups. Keywords: Bigorexia, Muscle Dysmorphia, Self-Esteem, Fitness Centers
Investigation of muscle dysmorphia tendencies and self-esteem attitudes of individuals who engage in regular exercise: The case of Elazığ province
Keywords: Spor