FIRAT ÜNİVERSİTESİ İDKAB ÖĞRENCİLERİNİN DİNFELSEFE İLİŞKİSİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ - Çuhadar, Cengiz; Albayrak, Ali (Fırat University, 2011)
Bu makalede din ve felsefe alanlarının birbirleriyle olan ilişkileri incelenmektedir. Düşünce tarihi incelendiğinde din ve felsefe arasındaki ilişkinin çok eski olduğu görülmektedir. Hem din hem de felsefenin tanımlanma çalışmalarına baktığımızda iki alan için de herkesin üzerinde anlaştığı bir tanımın olmadığı ifade edilebilir. Din, felsefeden öncedir ve din hakkında felsefi düşüncenin tam anlamıyla ne zaman başladığını söylemek kolay değildir. Din ve felsefe, zaman zaman iş birliği yapmış, zaman zaman da çatışmıştır. Felsefe için din, incelenecek konulardan biridir. Bu nedenle ikisi de karşılıklı olarak birbirlerine etki etmiştir. İslam kültürüne felsefenin girmesiyle birlikte Müslümanların ona karşı farklı tutumlar takındıkları, filozofların ise felsefe ile dini zaman zaman uzlaştırma yoluna giderek, bazen de karşı çıkarak orta bir yol tutmaya çalıştıkları görülmektedir. Özellikle Kindî, Farabi, İbn Rüşd ve Gazali bu çalışmaların öncüsü olmuş ve savundukları fikirler günümüzde de etkisini sürdürmüştür. Bu araştırmada günümüzde hem dini bilimler hem de felsefe dersleri alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümü Öğrencilerinin din -felsefe ilişkisine yönelik düşünceleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
The Views of Fırat University IDKAB Students About Religion and Philosophy
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları