Keban Baraj Gölü Ova bölgesinde balıkçılığın durumu - Pala, Murat; Mengi, Tekin (My University, 2004)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü Ova Bölgesindeki 7 kooperatifte 1995-96 avlanma sezonunda kullanılan ağlar, bu ağlarla bölgede uygulanan avcılık yöntemleri, avlanan balık türleri, balık miktarları, avlanan balıkların pazarlanması ve ekonomik değerleri ile toplam balık istihsali araştırılmıştır. Araştırmada, balık yakalama aletlerinden multifilament fanyalı ağların tifana tipi ve monofilament galsama ağların kullanıldığı belirlenmiştir. Keban Baraj Gölü Ova Bölgesi'ndeki kooperatiflerde kullanılan bu ağlar ile iki farklı şekilde avcılık yapıldığı saptanmıştır. Qva Bölgesi'nde bir avlama sezonunda sezon başında fanyalı ağlar daha fazla kullanılırken, sezon ortasında ise fanyalı ağlarla birlikte galsama ağların da kullanımının arttığı tespit edilmiştir. Ova Bölgesi'ndeki kooperatiflerde yapılan avcılıkta, avlanan balık türlerinden Capoeta trutta sezon başında en fazla (%50.01), sezon ortası ve sezon sonunda da en fazla (%66.38 ve %74.60) avlanan balık türünün Chalcalburnus mossulensis olduğu belirlenmiştir. Bir avlama sezonunda 7 kooperatifin balık avcılığında kullandığı fanyalı ve galsama ağlarla istihsal ettiği toplam balık miktarının 720 ton/yıl olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Balık avlama; balık avlama ekipmanı; galsama ağı; balık avlama sezonu; Capoeta trutta; Keban Baraj Gölü; tuzak ağlar; balıkçılık; kooperatifler; fiyatlar; Chalcalburnus mosullensis; fanyalı ağ