Acetoin/butanediol production enhancement by microbial hemoglobin(VHb) in the genetically engineered enterobacter aerogenes - Aydin, Suleyman; Stark, Benjamin C. (My University, 2002)
Enterobacter aerogenes (Ea) ve rekombinantlarında 2,3-bütandiol ve asetoin oluşumuna bakteriyel hemoglobininin (VHb) etkisi test edilmiştir. Ea'ya plazmid vektörü pUC8 eklenerek EapUC8 suşu ve vgb ilavesiylede rekombinant pUC8:16 suşu genetik mühendisliğiyle yoluyla elde edildi. Suşların iki farklı büyüme koşulları fermentasyon aleti kullanılarak incelenmiştir. Üç suşa (Ea, EapUC8, EapUC8:16) ait büyüme özellikleri, pH değişimi ve asetoin/bütandiol üretimi düzenlenen her iki koşul altında ölçülmüştür. Her iki koşulda da VHb'nin asetoin ve 2,3-bütandiol üretimini arttırdığı ve yüksek havalandırma ile daha fazla asetoin ve bütandiol oluşturduğu gözlemlendi. Genel olarak hemoglobin geni hücre büyümesine yardım etmemenin yanısıra oksijen kullanımı ve asit üretiminide önemli oranda etkilemedi
Keywords: Enterobacter aerogenes; Hemoglobins; Acetoin; Butylene Glycols; Recombination; Genetic